Patlatma tasarımındaki özgül şarj hesaplarının ufalama kanunları ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of relationship between the size reduction laws and specific change calculations in blasting design
- Tez No: 151731
- Danışmanlar: DR. ÜMİT ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Özgül Şarj, Patlatma Tasannu, Bond İş İndeksi, Kaya Mekaniği, Specific Charge, Blasting Pattern, Bond Work Index, Rock Mechanic II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ PATLATMA TASARIMINDAKİ ÖZGÜL ŞARJ HESAPLARININ UFALAMA KANUNLARI İLE İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Enver ÇABUK Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Öğr.Gör.Dr.Ümit ÖZER Yıl : 2004, Sayfa : 137 Jüri : Prof.Dr. Mesut ANIL : Doç.Dr. Alettin Kılıç : Yrd.Doç.Dr.Ahmet DAĞ : Yrd.Doç.Dr. Tolga ÇAN : Öğr.Gör.Dr.Ümit ÖZER Özgül şarjın doğru olarak belirlenmesi, delme-patlatma, kırma-eleme ve ocak içi nakliye maliyeti üzerinde önemli ölçüde olumlu etki yapar. Patlatma ile kaya parçalama işi bir nevi ufalama işlemidir. Bu nedenle patlatma ile ufalama kanunları arasındaki ilişki önemlidir. Bu çalışmada dört farklı kalker ve iki farklı krom olmak üzere altı farklı kaya için Bond Öğütme deneyi, Tek eksenli basma, Brazilian, Los Angeles aşınma, Nokta yük, Ultrasonik ses geçirgenliği, Schore sertlik deneyi ve Schmidt sertlik deneyleri yapılmıştır. Bond İş İndeksi ile diğer deney sonuçlan arasındaki ilişkiler araştırılmış ve en yüksek korelasyonu, r = 0,99 ile Nokta Yük İndeksi, r = 0,93 ile Ultrasonik ses geçirgenliği-Bond iş indeksi ve Shore sertliği - Bond İş İndeksi arasındaki ilişkiler vermiştir. Buna göre Nokta Yük İndeksi, Ultrasonik Ses Geçirgenliği ve Shore Sertliği değerlerinden hareketle Bond İş İndeksi değerinin belirlenebileceği görülmüştür. Hesaplanan Bond iş indeksi değerlerinden hareketle, incelenen kaya birimleri için özgül şarjlar hesaplanmış ve uygulamadaki özgül şarjlar ile karşüaştırılmıştır ve yüksek korelasyonlar verdikleri görülmüştür. Elde edilen bulgular, Bond iş indeksi değerinden hareketle özgül şarjın belirlenebileceğini doğrulamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS INVESTIGATION OF RELATIONSHIP BETWEEN THE SIZE REDUCTION LAWS AND SPECIFIC CHARGE CALCULATIONS IN BLASTING DESIGN Enver ÇABUK DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Öğr.Gör.Dr.Ümit ÖZER Year : 2003, Pages : 137 Jury : Prof. Dr. Mesut ANIL : Doç.Dr. Alettin KILIÇ : Yrd.Doç.Dr Ahmet DA? : Yrd.Doc.Dr. Tolga ÇAN : Öğr.Gör.Dr.Ümit ÖZER Determination of the specific charge accurately, gives a possitive effect on drilling-blasting, crushing-screening and transportation costs in the mines. Rock fragmentation by blasting is like a size reduction. With this reason, relationship between the blasting and size reduction low is very important. In this study, Bond grinding experiment, Uniaxial compressive strength, Brezilian tensile strength, Los Angels abrasiveness test, Schmidt hummer, Point load, P-wave velocity, shore hardness experiments, have been done for six different rocks (four various kalker, two various cromite). Between the Bond work index and other experiment results have been researched. And the relationship between the Point load index and bond work index with r=0,99 P-wave velocity-Bond work index and Shore hardness-Bond work index with r=0,93 have given the highest correlations. According to this, it has been seen that, Bond work index could be determined with using Point load index, Shore hardness and P-wave velocity values. The specific charges were calculated for rock studied with using Bond work index. And the calculated specific charges and specific charges in mines are compared, and the relationship of them was given strong correlation. The results showed that, Specific charge could be determine by using Bond work index.