Ülkemizde otomotiv sektöründe ürün geliştirme süreçlerinin istatistiksel analizi
Statistical analysis of product development process in automotive industry of our country
- Tez No: 151732
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ KOKANGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeni Ürün Geliştirme, Eş Zamanlı Mühendislik, Tedarikçi Katılımı, Endüstriyel Tasarım, New Product Development, Concurrent Engineering, Supplier Integration, Industrial Design. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÜLKEMİZDE OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE ÜRÜN GELİŞTİRME SÜREÇLERİNİN İSTATİSTİKSEL ANALİZİ Ulviye ÇALIŞKAN Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Yrd.Doç.Dr. Ali KOKANGÜL Yıl: 2004, Sayfa: 129 Jüri : Yrd.Doç.Dr. Ali KOKANGÜL Prof.Dr. Melih BAYRAMOĞLU Doç.Dr. Rızvan EROL Günümüzde sürekli gelişen müşteri istek ve ihtiyaçlarının karşılanması, yoğun rekabet ile mücadele edilebilmesi ve pazar payının arttırılması için, firmaların Yeni Ürün Geliştirme (YÜG) prosesine verdikleri önem giderek artmaktadır. Bu çalışmada, Türk otomotiv sektöründe yer alan 34 ana ve yan sanayi firmasının YÜG prosesi karakteristikleri incelenmiş, ürün geliştirme proje başarısında etkili olan faktörler belirlenerek, seçilen altı faktörün ürün geliştirme başarısına etkisi analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar SPSS 10.0 paket programı kullanılarak regresyon analiz yöntemi ile incelenmiştir. Kurulan hipotezler sonucunda, YÜG prosesine firma dışı katılan tedarikçiler, müşteriler, araştırma merkezleri, üniversiteler gibi kişi veya organizasyonların, firma içi katılan bölümlerin ve üst yönetim desteğinin yeni ürün geliştirme projesi başarısına etkisi olduğu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS STATISTICAL ANALYSIS OF PRODUCT DEVELOPMENT PROCESS IN AUTOMOTIVE INDUSTRY OF OUR COUNTRY Ulviye ÇALIŞKAN Department Of Industrial Engineering Institute Of Natural And Applied Sciences University Of Çukurova Supervisor : Assist.Prof. Ali KOKANGÜL Year: 2004, Page: 129 Jury : Assist.Prof. Ali KOKANGÜL Prof. Dr. Melih BAYRAMO?LU Assoc.Prof. Rizvan EROL In recent years, firms give more attention to New Product Development (NPD) Process to meet improved customer requirements, to struggle with stiff competition and to increase market share. In this study, Characteristics of 34 main automotives manufacturers and suppliers in Turkey were investigated to determine the factors that affect the success of NPD process. Six factors were inspected. The analysis results were obtained by using SPSS 10.0 program with regression analysis methods. In the end, It was admitted that external organizations such as suppliers, customers, research centers, universities; internal organizations such as departments of the firm and support of top management affect the success of new product development projects.