Alternative proposals for automating rework of advanced surface mount components
- Tez No: 151754
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET GEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Otomatik Baskılı Devre Kartı Tamiri, İleri Düzey Elektronik Devre Elemanları, Robotik Tamir, Otomatik İleri Düzey Elektronik Devre Elemanları Tamiri. II, Automated PCBA Rework, Advanced SMCs, Robotic Rework, Automated Advanced SMCs Rework
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ YÜZEYE YAPIŞIK İLERİ DÜZEY ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARININ TAMİRİNİ OTOMATİK OLARAK YAPABİLEN UZMAN ROBOTİK TAMİR SİSTEMİ GELİŞTİRMEK İÇİN ALTERNATİF ÇÖZÜMLER Murat ÇAKIRCA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİMDALI Danışman : Prof. Dr. Necdet GEREN Yıl: 2004, Sayfa: 205 Jüri : Prof. Dr. Necdet GEREN : Prof. Dr. Melih BAYRAMOĞLU : Yrd. Doç. Dr. Murat AKSOY Günümüz teknolojilerindeki ilerlemelere rağmen, baskılı devre kartlarına elektronik devre elemanlarının montaj ındaki giderek artan zorluklar %100 hatasız üretimi imkansız kılmaktadır. Bu nedenle, karmaşık ve pahalı olan devre kartlarının tamiri kaçınılmaz bir işlem olmuştur. Ayrıca, hem ileri düzey elektronik devre elemanlarının doğal karmaşık yapıda oluşları hem de yeni teknolojik gereksinmelerden dolayı tek bir elektronik ürünün hedeflendiği grup üretimi esasma göre ileri düzey elektronik devre elemanlarının bütün tamir işlemini gerçekleştirebilen tamamıyla otomatikleştirilmiş, robotik tamir sistemine önemli derecede giderek artan bir ihtiyaç vardır. Bu çalışmada, yüzeye yapışık ileri düzey elektronik devre elemanlarının tamirini tamamıyla otomatik olarak yapabilen bir uzman robotik tamir sistemi geliştirebilmek için çeşitli alternatif çözüm yollarının ve önerilerinin mevcut tamir işlemleri, kullanılan teknikler, araçlar ve otomasyon için gerekli endüstriyel robotlar, algılayıcılar, denetim ve kontrol ekipmanları vb. konular detaylı olarak araştırılıp incelenerek ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Böyle bir otomatikleştirilmiş, robotik tamir sistemi geliştirilmesinin teknik ve ekonomik açıdan mümkün olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. THESIS ALTERNATIVE PROPOSALS FOR AUTOMATING REWORK OF ADVANCED SURFACE MOUNT COMPONENTS Murat ÇAKIRCA DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Necdet GEREN Year: 2004, Pages: 205 Jury : Prof. Dr. Necdet GEREN : Prof. Dr. Melih BAYRAMO?LU : Assist. Prof. Dr. Murat AKSOY Owing to the inevitably increasing complexity in the printed circuit board assemblies (PCBAs), continuing improvements in current state of art technology remain elusive to achieve 100 percent manufacturing yields. Hence, rework and repair of complex, high value PCBAs is inevitable process during their service life. Additionally, due to the complicated natural structure of advanced surface mount components (SMCs) coupled with the novel technological requirements, there is a significantly growing need for a fully automated robotic rework system that can carry out the whole rework process of the advanced SMCs on the basis of a batch size of one. Thus, this study substantially aims to investigate and find out viable alternative proposals for fully automated, robotic rework of advanced type SMCs by effectively scmtinizing existing manual rework procedures, methods, tools and currently available technology on automation including industrial robots, sensory devices, inspection and control equipments etc. Development of such an automated robotic rework cell system was found to be technically and economically possible.