Malatya ili süt sığıcılığı ve sığır besiciliği yapısı
The structure of dairly cattle and fattening enterprises at Malatya province
  1. Tez No: 151755
  2. Yazar: HAMİT AYGÜL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL ÖZKÜTÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Malatya, süt sığırcılığı, besicilik, sörvey, Malatya, dairy cattle, fattening, survey
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ MALATYA ILI SUT SIĞIRCILIĞI VE SIĞIR BESİCİLİĞİNİN YAPISI Hamit AYGÜL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANAABİLİM DALI DANTŞMAN Jüri Prof.Dr. Kemal ÖZKÜTÜK Yü2QQ4,Sayfe:103 Prof.Dr. Kemal ÖZKÜTÜK Doç.Dr. Necat ÖREN Yrd.Doç.Dr. Serap GÖNCÜ KARAKÖK Malatya ili Merkez, Battalgazi ve Doğanşehir ilçelerinde bulunan süt sığırcılığı ve sığır besiciliği işletmelerinin yapısını ve bazı karakterlere ait performansı ortaya koymak için süt sığırcılığı işletmelerinden 90 ve besi işletmelerinden 60 işletmede anket çalışması yapılmış, bu işletmelerden 15 süt sığırcılığı ve 15 besi işletmesinde süt verimi ve beside canlı ağırlık artışı incelenmiştir. İşletme sahiplerinin ortalama deneyim süreleri, sırasıyla süt sığırcılığında 17,5 yıl ve besicilikte 18,6 yıl olarak belirlenmiştir. Mevcut sığır popülasyonunun süt sığırcılığında %94'ü, besicilikte %68'i kültür ırkı ve melezlerinden oluşmaktadır. Ortalama besi süresi tüm işletmeler dikkate alındığında 10,7 ay olarak bulunmuştur. Anket yapılan 90 işletmedeki ineklerin ortalama laktasyon süresi 281 gün ve laktasyon süt verimi 2.282 kg olarak hesaplanmıştır. Ölçüm yapılan işletmelerdeki ineklerin tamamı kültür ırkı ve kültür melezi olup, bunların yıllık ortalama süt verimi 3.717 kg olarak tespit edilmiştir. Beside günlük ortalama canlı ağırlık artışında Holstein x Simmental melezleri 1,367 kg/gün, Simmentaller 1,296 kg/gün ve Holstein x Esmer melezleri 1,234 kg/gün ile ilk üç sırayı almışlardır. İşletmelerin ortalama ahır kapasiteleri ve kapasite kullanım oranları, sırasıyla süt sığırcılığında 12,9 baş ve %25,3, sığır besiciliğinde 43,3 baş ve %58,3 olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER OF SCIENCES THESIS THE STRUCTURE OF DAIRY CATTLE AND FATTENING ENTERPRISES AT MALATYA PROVINCE Hamit AYGÜL UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLD2D SCD2NCES DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE SUPERVISOR Jury ProfDr. Kemal ÖZKÜTÜK Year 2004, Pages: 103 Prof.Dr. Kemal ÖZKÜTÜK Associate.Prof.Dr. Necat ÖREN Asst. Prof.Dr. Serap GÖNCÜ KARAKÖK Cattle Fattening and dairy cattle breeding enterprises at Doğanşehir and Battalgezi provinces of Malatya and the subjects investigated were structure of the farms and some aspects of performance were investigated. Structural and some characteristics about management were the subjects investigated. Anquettes were carried out at 90 dairy farms and 60 fattening units. Among these farms 15 from each group were selected and regular visits were made in order to collect milk production and average daily gain for 12 month. Average duration of the owners at the dairy cattle breeding business and Fattening were 17.5 and 18.6 years respectively. 94% and 68% of the cattle at the two enterprises consisted by exotic breeds. Average duration of the fattening were 1 0.7 months for all the fattening units. Average milk production and length of lactation were 2.282 kgs and 281 days respectively. All the cattle at the fattening units investigated for one year consisted from exotic breeds and their crosses with native cattle. The average 305 days milk production at those followed for one year was 3717 kgs. Average daily gain at the fattening units were 1367, 1296,1234g /day for Holstein x Simmental crosses, Simmenthalls and Holstein x Brown Swiss Crosses respectively. Capacities and present percent filled were found as 12.9 cattle and 25.3 % for dairy units 43.8 and 58.8 cattle for fattening units respectively