Gümüş tesisi atık sularından siyanürün geri kazanımının araştırılması
Investigation of cyanide recovery from wastewater of silver plant
  1. Tez No: 151766
  2. Yazar: HÜSEYİN VAPUR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OKTAY BAYAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Gümüş Madenciliği, Siyanür Özütlemesi, Aüksu Arıtımı, Siyanürün Geri Kazanımı, AVR Yöntemi, Silver Mining, Cyanide Leaching, Wastewater Treatment, Cyanide Recovery, AVR Process II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
öz DOKTORA TEZİ GÜMÜŞ TESİSİ ÂTIKSULARİNDAN SİYANÜRÜN GERİ KAZAMIMINIM ARAŞTIRILMASI Hüseyin VAPUR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Oktay BAYAT Yıl: 2004, Sayfa: i 75 Jüri: Doç. Dr. Oktay BAYAT Prof. Dr. Mesut ANIL Prof. Dr. Gülhan ÖZBAYOĞLU Doç. Dr. Şermin GÜL Yrd. Doç. Dr. Mehmet YILDIRIM Bu çalışmanın amacı Eti Gümüş A.Ş. (Kütahya) işletmesinde cevherden gümüş elde etmek için kullanılan siyanürün geri kazanılmasıdır. Tesiste öğütülmüş cevherin (dgo = 0.074 mm) özütlenmesi için siyanür (NaCN) kullanılmaktadır. Asitlendirme- Gazîaştırma-Absorpsiyon (AVR) yöntemi ile siyanür geri kazanım testleri için bir pilot tesis dizayn edilmiş ve kurulmuştur. Çalışma parametreleri; palp viskozitesi, palp yoğunluğu, hava hızı, % katı, pH, hava/sıvı oram ve sıcaklık test edilerek optimum koşullar kinetik olarak tespit edilmiştir. Optimum koşullarda (pH: 6; temas/havalandırma süresi: 90 dakika; hava/sıvı oranı: 500; %35 katı; sıcaklık: 25 °C; viskosite: 500 cp) yapılan testlerde siyanür geri kazanma verimi %97.3 olarak elde edilmiş ve doğal bozundurma için atık barajına gönderilen (deşarj edilen) palpın NaCN konsantrasyonu 800 mg/L'den 15 mg/L'e indirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS INVESTIGATION OF CYANIDE RECOVERY FROM WASTEWATER OF SILVER PLANT Hüseyin VAPUR DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Oktay BAYAT Year: 2004, Pages: 175 Jury: Assoc. Prof. Dr. Oktay BAYAT : Prof. Dr. Mesut ANIL : Prof. Dr. Gülhan ÖZBAYO?LU : Assoc. Prof. Dr. Şermin GÜL : Assist. Prof. Dr. Mehmet YILDIRIM The aim of this study was to recover cyanide utilised to produce silver from the ore at the Enterprise of Eti Gumus A.S. (Kütahya) silver plant. Cyanide (NaCN) has been utilized for ieaching of ground silver ore (dgo = 0.074 mm) at the plant. A pilot plant was designed and installed for cyanide recovery tests applying Acidification-Vaporisation-Reabsorption (AVR). Operating parameters; slurry viscosity, slurry density, air velocity, soiids%, pH, air/liquid ratio and temperature were determined using kinetic models. The tests conducted at optimum operating conditions (pH: 6; aeration time: 90 min.; air/liquid ratio: 500; 35% solids, temperature: 25 °C; viscosity: 500 cp) showed that the cyanide recovery was 97.3% and NaCN content of the tailings discharged from the pilot plant for natural degradation at the tailings dam was reduced from 800 mg/L to 15 mg/L.