Organik kökenli arıtma çamurunun tarımda kullanılması
The use of sewage sludge of organic origin in agriculture
  1. Tez No: 151771
  2. Yazar: DERYA DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAYRİYE İBRİKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Antma çamuru, kuru madde verimi, dispersiyon katsayısı, gözenek feza, Sludge, dry matter yield, dispersion coefficient, volume, velocity n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
öz BOKTOMA TEZİ ORGANİK KÖKENLİ ÂRTTMÂ ÇAMURUNUN TÂR1MBÂ KULLANILMASI Derya BÖNMEZ Fes Bilimleri Enstitüsü Toprak ÂııaMMm Balı Danışman : Prof. Dr. Hayriye ÎBRÎKÇİ Yıl :2004 Sayfa: 110 Jüri : Prof. Dr. Hayriye ÎBRİKÇİ Prof. Dr. Cevaî KIRDA Prof. Dr. Zûîküf KAYA : Prof. Dr. Alhan SARIYEV Yrd. Doç. Dr. Sema KARANLIK Hızlı nüfus artışı ve sanayileşme her alanda çevre kirliliğini önemli ölçüde artırmaktadır. Kirli suların arıtılarak doğal ortama verilmesi şüphesiz en önemli önlemlerden biridir. Ancak, antma işlemleri sonucu açığa çıkan antma çamurları milyon tonlara ulaşmakta ve çamurun bertaraf! bir başka çevre sorunu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu tez çalışmasında, verimliliği azalmış iki toprak serisinde, azot kaynağı olarak azot gübresi, azot göbresi+aök ve sadece atık kullanarak mısır ve buğday bitkileri yetiştirilmiştir. Böylece atığın gübre olarak kullanılıp kullanılmayacağı araştırılmıştır. Kolon denemesinde, maksimum azot dozuna karşı gelen atık miktarları kullanılarak, her iki toprak serisi için atıkh ve atıksız kolonlar düzenlenmiştir. Atıklı ve atıksız kolonlarda su gözenek hızlan ve dispersiyon katsayıları saptanmıştır. Her iki toprak serisinde gübre uygulanarak yetiştirilen mısır bitlerinin kuru madde verimleri ile, atik uygulanarak yetiştirilen mısır bitkilerinin kura madde verimleri arasında %8-10 fark olduğu saptanmıştır. Gübre uygulanarak aynı şartlarda ikinci örün buğday bitkileri ile atık uygulanmaksızın yetiştirilen buğday bitkilerinin kuru madde verimleri arasmda fark olmakla beraber alığın hala etkili olduğu görülmüştür. Düzenlenen kolon denemesi sonuncunda, aükh ve aîskss olan kolonlarda elde edilen su gözenek hızı, dispersiyon katsayıları farklı bulunmuştur. Sonuçlar, angın gübre olarak kuİİsnslabUeceğira ve ıran süre etkili olduğunu, toprağm fiziksel özelliklerini etkilediğim, gözenekliliğin mîkro gözeneklilik düzeyinde değiştiğini, su tutma kapasitesini artağan göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS THE USE OF SEWAGE SLUDGE OF ORGANIC ORIGIN İH AGRICULTURE Derya DÖNMEZ INSTITUTE OF NATURAL AN® APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA DEPARTMENT OF SOIL SCIENCE Supervisor : Prof. Dr. Hayriye İBRİKÇİ Year :2004 Page: 110 Jury : Prof. Dr. Hayriye İBRİKÇİ : Prof. Dr. Cevat KIRDA : Prof. Dr. Zûîküf KAYA : Prof. Dr. Alhan SARIYEV : Asst Prof. Dr. Sema KARANLIK High rate of population increase coupled with industrialization is contributing heavily to increase the environmental pollution. Purification of the wastewater and its release in nature is one of the most effective methods of prevention of pollution. But the amount of sludge resulting from purification is reaching to millions of tonnes and raises environmental problem of disposal of sludge. In this thesis, corn and wheat have been grown in two infertile soil series using nitrogen fertilizer, nitrogen+sludge and only sludge as a source of nitrogen. Thus what was investigated was whether sludge could be used as a fertilizer. In the column experiment two columns were used one with and the other without sludge. Pore water velocity and dispersion coefficient were measured for both types of soil columns. In both, series of soils it was found that there was a 8-10 % difference as in the amount of dry matter yield between the com grown with and without sludge. Even though there was some difference in the amount of dry matter in wheat grown as a second crop it was observed that sludge was still effective. In the column exrjeriment, pore water velocity and dispersion were calculated to be different in the columns with and without the sludge. The results indicated that sludge could be used as a fertilizer, was effective for at least six months, it influenced the soil properties and reduced the rate of dispersion of the chemicals.