Glyphosate isopropylamın ve Trifluranlın'in farklı dozlarının toprak mikrocanlı faaliyetine etkisinin araştırılması
Determination the effects of different doses of Glyphosate isopropylamine and Trifluranlin on soil microbial activity
- Tez No: 151776
- Danışmanlar: PROF.DR. CENGİZ DARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Glyphosate isopropylamin, Trifluralin, Mikrobiyal aktivite, C mineralizasyonu, Glyphosate isopropylamine, Trifiuralin, Microbial activity, C mineralization. n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ GLYPHOSATE ISOPROPYLAMIN VE TRIFLURALIN'İN FARKLI DOZLARININ TOPRAK MİKROCANLI FAALİYETİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Feruze ESER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Cengiz DARICI Yü:2004, Sayfa: 48 Jüri : Prof. Dr. Cengiz DARICI : Prof. Dr. Zülküf KAYA :Doç. Dr. Sadık DİNÇER Bu çal ışma, Akdeniz İklimi etkisindeki Çukurova Üniversitesi Kampus alanında yetişen zeytin ağacı (Olea europaea L.) toprağına artan dozlarda eklenen Glyphosate isopropylamin ve Trifluralin herbisidlerinin toprak mikrobiyal aktivitesine etkileri karbon mineralizasyonu aracılığıyla belirlenmeye çalışılmıştır. Glyphosate isopropylamin ve Trifluralin herbisidlerinin tarla için önerilen dozları (sırasıyla 600 cc/da; 200 cc/da) ile bu dozların 2, 4 ve 6 katlan toprağa eklenerek karbon mineralizasyonu 30 gün boyunca izlenmiştir. Bu herbisidlerin tarla dozları ve Glyphosate' in 2 kat dozu toprak mikrocanlı faaliyetini uyarmış, fakat her ikisinin 4 ve 6 katı ile Trifluralin' in 2 katı dozları mikrocanlı faaliyetini önemli düzeyde azaltmıştır. Sonuçta, Glyphosate isopropylamin ve Trifluralin herbisidlerinin önerilen tarla dozlarının bir Akdeniz Bölgesi bitkisi olan zeytin ağacı topraklarında mikrocanlı faaliyetini arttırdığı, fakat daha yüksek dozlarda herbiside bağlı olarak engelleyici etkilerinin ortaya çıktığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION THE EFFECTS OF DIFFERENT DOSES OF GLYPHOSATE ISOPROPYLAMINE AND TRIFLURALIN ON SOIL MICROBIAL ACTIVITY Feruze ESER DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Cengiz DARICI Year : 2004, Pages: 48 Jury : Prof. Dr. Cengiz DARICI : Prof. Dr. Zülküf KAYA : Assosc. Prof. Sadık DINGER In this study, increasing doses of Glyphosate isopropylamine and Trifiuralin herbicides were added to Olive tree {Oka europaea L.) soil which grow in Çukurova University Campus area under Mediterranean climate in order to determine their effects on soil microbial activity by measuring carbon mineralization. The recommended field doses of Glyphosate isopropylamine and Trifiuralin (600 cc/da and 200 cc/da, respectively), and 2, 4 and 6 folds of these doses were added to soils and carbon mineralization was observed for 30 days. The field doses of these two herbicides and 2 fold dose of Glyphosate stimulated the carbon mineralization. However, 4 and 6 fold doses of both herbicides and 2 fold dose of Trifiuralin significantly inhibited the soil microbial activity. It can be concluded that the field doses of these herbicides stimulated the microbial activity of soil of Olive tree being a Mediterranean plant, both overdoses depending on the herbicides have significant inhibitor effects.