Dopamin ve bromokriptinin (Bromoergokriptin) yumurta tavuklarında yumurta verimine ve yumurtlama süresine etkileri
The effect of dopamine and bromocryptine (Bromoergocryptine) on egg yield and laying time
- Tez No: 151788
- Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN ÖZTÜRKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Yumurta tavuğu, dopamin, bromokriptin, yumurta verimi, yumurtlama süresi, yumurta kalitesi, laying hens, dopamine, bromocryptine, egg yield, laying time, egg quality n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ DOPAMİN VE BROMOCRİPTİMİN YUMURTA TAVUKLARINDA YUMURTA VERİMİNE VE YUMURTLAMA SÜRESİNE ETKİLERİ Mustafa EKİNCİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANADİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Orhan ÖZTÜRKCAN Yıl : 2004, Sayfa : 57 Jüri : Prof. Dr. Orhan ÖZTÜRKCAN Prof. Dr. A.Nazım ULUOCAK Prof. Dr. Abdurrahman POLAT Bu çahşma, farklı dozlarda dopamin ve bromokriptinin yumurta tavuklarında yumurtlama süresine, yumurta verimine ve kalitesine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada 71 haftalık yaşta yumurta tavuklarına ağız yoluyla haftalık olarak kg canlı ağırlığa 25 ug bromokriptin, 50 ug bromokriptin 100 ug bromokriptin, 2.5 mg dopamin, 5 mg dopamin veya 7.5 mg dopamin verilmiştir. Farklı dozlarda dopamin veya bromokriptin alan grupların verim özellikleri kontrol grubuyla tesadüf parselleri deneme planına göre ayrı ayrı karşılaştırılmıştır. 9 hafta süren denemede elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, haftalık intervallerle farklı dozlarda dopamin veya bromokriptin verilmesi kontrol grubuyla karşılaştırıldığında yumurtlama süresi ve sıklığı, yem tüketimi, canlı ağırlık kazancı, yemden yararlanma oranı, yumurta ağırlığı ve yumurta verimi bakımından muamele grupları arasında istatistiki olarak önemli farklılıklar ortaya çıkarmamıştır (P>0.05). 71-79. haftalara ait ortalama şekil indeksi en yüksek 25 ug bromokriptin ve 50 ug bromokriptin alan gruplarda en düşük ise kontrol ve 100 ug bromokriptin alan gruplarda bulunmuştur (P0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECT OF DOPAMINE and BROMOCRYPTINE (BROMOERGOCRYPTİNE) ON EGG YIELD and LAYING TİME Mustafa EKİNCİ DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Orhan ÖZTÜRKCAN Year : 2004, Page: 57 Jury : Prof. Dr. Orhan ÖZTÜRKCAN Prof. Dr. A.Nazım ULUOCAK Prof. Dr. Abdurrahman POLAT The current research was conducted to determine different doses of dopamine or bromocryptine on egg yield and laying time in layer hens. In the experiment, 25 ug bromocryptine, 50 ug bromocryptine, 100 ug bromocryptine, 2.5 mg dopamine, 5 mg dopamine or 7.5 mg dopamine administered to layer hens aged 71 weeks old in accordance with kg body weight weekly. According to performance experimental groups administered with different doses of bromocryptine or dopamine were compared with control group in randomized design analysis. The results obtanied in the experiment continued 9 weeks revealed that there were no significant differences in terms of feed intake, body weight gain, feed conversion efficiency, egg weight, egg yield, laying sequence and time between groups administered with different doses of bromocryptine or dopamine and control group. According to mean values of 9 weeks the higher mean shape index obtained from groups administreted with 25 ug bromocryptine or 50 ug bromocryptine, the lower mean shape index obtained from control group or group administered with 100 ug bromocryptine (PO.05). However, 5 mg dopamine or 7.5 mg dopamine decreased mean shape index. The groups administered with 2.5 mg dopamine or 5 mg dopamine increased mean egg yolk weight significantly compared with control group (P0.05).