Adana metropolünde uygulanan toplu konutların mekansal, alansal ve boyutsal analizleri
Analysis of locally, areally, dimensionally of applied mass housing at Adana metropol
  1. Tez No: 151787
  2. Yazar: DEMET ERKE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA YEĞİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Adana, Konut Sorunu, Toplu Konutlar, Konut Üretimi, Mimari tasarım, Adana, Housing Problem, Mass Housing, Mass Housing Production, Architectural Design. II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
öz YÜKSEK LİSANS ABANA METROPOLÜNDE UYGULANAN TOPLU KONUTLARIN MEKANSAL, ALANSALVE BOYUTSAL ANALİZLARİ Demet ERKE ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MİMARLIK ANA BİLİM DALI Danışman :Yar.Doç.Dr. Mustafa YEĞİN Yıl:2004 Sayfa: 101 Jüri : Yar.Doç.Dr.Mustafa YEĞİN :Prof.Dr. Erkin ERTEN :Prof.Dr. Erdoğan GÜLTEKİN Yaşadığımız kentler son 10 yılda oluşan göçler ve hızlı nüfus artışı ve buna bağlı olarak oluşan konut ihtiyacını karşılamak amacıyla hızlı ve yoğun bir yapılaşmaya sahne olmuştur. Hızlı ve en kısa sürede konut açığını kapatmak amacıyla yoğun bir toplu konut uygulaması gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de pek çok uygulamada görüldüğü gibi, toplu konut kavramı, konut ihtiyacım karşılamak üzere çok sayıda konutun, hızlı üretimi boyutuna indirgenmiştir. Adana metropolünde uygulanan toplu konutların mekansal alansal ve boyutsal analizleri yapılarak yaşamsal kalite bileşenlerinin ne oranda karşılandığı, eksikliklerinin neler olduğunun saptanması bundan sonraki uygulamalarda mimarlık açısından anlamlı bir katkı getirebilir. Çalışmada Batı'da ve Türkiye'de toplu konut kavramının tarihsel gelişimi, toplu konut modelinin oluşum sürecindeki başlıklardan; konut alanının seçimLarazi ve konut analizi, konut ve çevresinin niteliğini belirleyen fiziksel ve görsel parametreler incelenmiştir. Konut- yaşam kalitesi arasındaki yakın ilişki vurgulanarak, konut üretiminde önem verilmesi gereken öğelerle ilgili sonuçlar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS THESIS ANALYSIS OF LOCALLY, AREALLY, DIMENSIONALLY OF APPLIED MASS HOUSING AT ABANA METROPOL Demet ERKE DEPARTMENT OF ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Ass.Prof.Dr. Mustafa YE?İN Date: 2004 Page: 101 Jury : Ass.Prof.Dr. Mustafa YE?İN :Prof.Dr. Erkin ERTEN :Prof.Dr.Erdoğan GÜLTEKİN In last migration and rapid increase of population have presented in our living cities. In accordance with these, rapid and dense construction are acted on purpose of refunding domicile needs.In order to close lack of domicile, aplication of mass housing has been realised. As seen many aplication in Turkey, concept of mass housing is reduced to rapid construction of many domicile in order to refund domicile needs. When it is analised applied locally, areally, dimensionally of mass housing at Adana metropol, it can be determined that what rates quality components are refunded, what are absent.lt can be also add a meaning to in the name of application of architecture. Studies are examined from titles of historical development of concept of mass housing in Turkey and in West and period of model of mass housing process. It is examined that selection of area of domicile, analysis of field and domicile, physical and visual parameters that are determined quality of domicile and its environment.Closed relation between domicile- life quality are accentuated and it is stated results about items that are attached importance for construction of domicile.