Turunçgil bahçelerinde yabancı otlar ile mücadelede örtücü bitkilerin kullanılma olanaklarının araştırılması
Investigation on the possible use of cover crops for controlling the weeds in citrus orchards
- Tez No: 151793
- Danışmanlar: PROF.DR. NEZİHİ UYGUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Örtücü Bitki, Yabancı Ot, Turunçgil
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
öz DOKTORA TURUNÇGİL BAHÇELERİNDE YABANCI OTLAR İLE MÜCADELEDE ÖRTÜCÜ BİTKİLERİN KULLANILMA OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI OnurKOLOREN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİMDALI Danışman : Prof. Dr. F. Nezihi UYGUR Yıl :2004, Sayfa : 173 Jüri : Prof. Dr. Ahmet ÇINAR Yard. Doç. Dr. Sibel UYGUR Yard. Doç. Dr. Hüsrev MENNAN Yard. Doç. Dr. İlhan ÜREMİŞ Bu çalışmada, turunçgillerde önemli sorun olan yabancı otlarla mücadelede ülkemiz için yeni olan örtücü bitkilerin kullanılma olanakları kültüvatör ve herbisit (glyphosate) uygulamaları ile karşılaştırılarak araştırılmıştır. İki farklı bahçede yürütülen çalışma sonucunda, yaşlı bahçede kültüvatör % 20.15, genç bahçede ise örtücü Vida sativa L. (Fiğ) % 2.95, genel yabancı otlanma değerleri ile yabancı otlarla mücadelede en etkili bulunmuşlardır. İstatistiki olarak yaşlı bahçede kültüvatör, herbisit ve örtücü V. sativa L. arasında, genç bahçede V. sativa L. ile V. villosa Roth. (Tüylü kuş fiği) arasında % genel yabancı otlanma bakımından fark bulunmamıştır. Yaşlı bahçede 75, genç bahçede 71 adet yabancı ot türü saptanmıştır. Yabancı ot türlerinden Stellaria media (L.) Medik. yaşlı bahçede, Fumaria officinalis L. genç bahçede baskın tür olarak bulunmuşlardır. Ayrıca örtücü bitki kaplama alam ile % genel yabancı otlanma arasında negatif ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS INVESTIGATION ON THE POSSIBLE USE OF COVER CROPS FOR CONTROLLING THE WEEDS IN CITRUS ORCHARDS Onur KOLÖREN DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervision Prof. Dr. F Nezihi UYGUR Year: 2004, Pages : 173 Jury: Prof. Dr. Ahmet ÇINAR Asst. Prof. Dr. Sibel UYGUR Asst. Prof. Dr. Hüsrev MENNAN Asst. Prof. Dr. İlhan ÜREMİŞ The possible use of cover crops compared with cultivation and herbicide (glyphosate) treatments, a new control method for our country, have been investigated for controlling of weeds which is a considerable problem of citrus. According to the results of the study carried out in two separate citrus orchard, the use of cultivation in a old orchard and cover Vicia sativa L. treatment in young orchard have been found to be most effective for weed control with the values of 20.15 % and 2.95 %, respectively. Regarding to the percent general weed cover, there was no statisticall difference among the cultivation, herbicide usage an cover V. sativa L. treatments in old orchard and; between V. sativa L. and V. villosa L. treatments in young orchard. In old orchard, 75 weed species were identified and Stellaria media (L.) Vill. was found the most common species. Seventy-one weed species have been found young orchard. Fumaria officinalis L. have been found as dominant species in young orchard. A negative correlation has been determined between cover crops coverage and the percent weed coverage. Key Words : Cover Crop, Weed, Citrus n