Kumul ağaçlandırma çalışmalarında kullanılan ağaç türleri ve tepe kapalılıklarının kumul vejetasyonu üzerinndeki etkilerinin saptanması
The determination of effect of tree species and their top covered to dune vegetation in dune afforestation studies
  1. Tez No: 151816
  2. Yazar: FARUK ATMACA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TULUHAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kıyı Kumul Ağaçlandırması, Kıyı Kumul Vejetasyonu, Vejetasyon Analizi, Coastal dune afforetation, Dune Vegetation, Vegetation Analysis. II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KUMUL AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARINDA KULLANILAN AĞAÇ TÜRLERİ VE TEPE KAPALILIKLARININ KUMUL VEJETASYONU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN SAPTANMASI Faruk ATMACA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLİM DALI Danışman: Prof Dr. K. Tuluhan YILMAZ Yıl: 2004, Sayfa: 104 Jüri: Prof. Dr. K. Tuluhan YILMAZ Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL Yrd. Doç. Dr. Halil ÇAKAN Kumul ağaçlandırma çalışmalarında kullanılan ağaç türlerinin ve tepe kapalılığının, toprak özellikleri ve kumul vejetasyonu üzerindeki etkilerinin bilinmesi, kumul ağaçlandırmalarının gerekliliği ve doğruluğu konusunda daha isabetli karar verilmesini sağlayacaktır. Bu çalışmada kumul ağaçlandırması yapılarak oluşturulan, Turan Emeksiz ormanında, okaliptüs ve çam dikilen iki farklı yetişme ortamı esas alınmıştır. Bu ortamlar da kendi içerisinde tepe kapalılıklarına göre tam kapalı ve zayıf kapalı alanlar şeklinde ikiye ayrılmış ve her bir değişkene göre üçer adet 10x10 metre boyutunda toplam 12 adet işlem parseli oluşturulmuştur. Ayrıca bunlara ilave olarak herhangi bir ağaçlandırma faaliyeti gerçekleştirilmemiş alanlarda da 3 adet kontrol parseli kurulmuştur. Yapılan periyodik vejetasyon analizleri sonucunda kumul ağaçlandırmalarının kumul vejetasyonu ve toprak reaksiyonu üzerinde etkili olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE DETERMINATION OF EFFECT OF TREE SPECIES AND THEIR TOP COVERED TO DUNE VEGETATION IN DUNE AFFORESTATION STUDIES Faruk ATMACA DEPARTMANT OF LANSCAPE ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APLLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. K. Tuluhan YILMAZ Year: 2004, Pages: 104 Jury: Prof. Dr. K. Tuluhan YILMAZ Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL Asist. Prof.Dr. Halil ÇAKAN To know about impects on coastal dune vegetation and soil properties of afforestation will enable more appropraite decide about necessity of dune afforestation. This study was conducted in Turan Emeksiz afforested coastal dunes. This study was focused on the stands of Eucalyptus and Pinus species. These areas were divided as complete covered and poor covered according to covering. 12 parcels were established as 10x10 meter square form on this classified areas. Furthermore, 3 control parcels were established on the natural dune areas. It was complicated that dune afforestation studies effected to the coastal dune vegetation and its soil features in result of periodical vegetation analysises.