Yönetmeliklerde öngörülen çeşitli deprem analiz yöntemleri arasında karşılaştırmalar
The comparisons between various seismic analysis methods specified in the earthquake codes
  1. Tez No: 151815
  2. Yazar: FIRAT ÖZALPER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KAMİL TANRIKULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Deprem Yönetmeliği, Zaman Tanım Alanında Hesap Yöntemi, Dinamik analiz, Yapı Dinamiği, Spektrum analizi, Turkish Earthquake Code, Analysis Method in Time Domain, Dynamic Analysis, Dynamics of Structures, Spectrum Analysis II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 285
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ YÖNETMELİKLERDE öngörülen ÇEŞİTLİ DEPREM ANALİZ YÖNTEMLERİ ARASINDA KARŞILAŞTIRMALAR Fırat OZALPER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. A. Kamil TANRIKULU Yd: 2004, Sayfa: 254 Jüri: Prof. Dr. A. Kamil TANRIKULU : Yrd. Doç. Dr. Hüseyin R. YERLİ : Yrd. Doç. Dr. S. Seren (AKAVCI) GÜVEN Bu tezde, Türk Deprem yönetmeliği (TDY 98)'de öngörülen Eşdeğer Deprem Yükü, Mod Birleştirme ve Zaman Tanım Alanında Hesap deprem analiz yöntemleri irdelenmektedir. Bunun için planda farklı geometriye sahip yapı örnekleri üzerinde çalışılmaktadır. Bu yapıların deprem analizleri için SAP2000 ve ETABS gibi statik ve dinamik analiz yapabilen bilgisayar programları kullanılmaktadır. Elde edilen sonuçlar yapı güvenliği ve maliyeti açısından detaylı bir şekilde karşılaştırılarak yöntemlerin kullanılabilirliği ve geçerliliği hususunda somut verilere ulaşılmaktadır. Ayrıca Yeni Deprem Yönetmeliğinin getirdiği Rijit diyafram, Planda ve düşeyde düzensizlikler, Göreli kat ötelemeleri ve İkinci mertebe etkileri gibi yeni kavramlarda bu tez çalışmasının kapsamında incelenerek bahsi geçen yöntemlerin ışığında kontrol edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE COMPARISONS BETWEEN VARIOUS SEISMIC ANALYSIS METHODS SPECIFIED IN THE EARTHQUAKE CODES Fırat OZALPER DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. A. Kamil TANRIKULU Year: 2004, Pages: 254 Jary Prof. Dr. A. Kamil TANRIKULU Asst. Prof. Dr. Hüseyin R. YERLİ Asst. Prof. Dr. S. Seren (AKAVCI) GÜVEN In this thesis, the earthquake analysis methods which are the Equivalent Seismic Load, the Mod Superposition and the Analysis Methods in Time Domain those takes part in the New Turkish Earthquake Code 98 are examined. To do this, the structure examples which have different geometries in plan are studied on. For the earthquake analysis of these structures, two well-known computer programs (called SAP2000 and ETABS) which can perform both static and dinamic analysis are used. The results obtained by the analyses are compared in detail in point of view of both the structural safety and cost and it is reached to the certain datas about the useability and the validity of these methods. Also, new concepts which are specified in the New Turkish Earthquake Code 98 such as, the rigid diaphragm floor model, the structural irregularities in the plane and in the elevations, the relative drifts of the stories and the second order effects are investigated in the content of the study.