Çukurova bölgesinde yer alan bazı kentlerdeki (Mersin, Adana, Osmaniye, İskenderun ve Antakya) kent içi yeşil ve açık alanlarda bakım ve iyileştirme çalışmaları
A survey on and analiysis of annual maintanence works in green speace in Çukurova region
  1. Tez No: 151823
  2. Yazar: HALİL SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERDOĞAN GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çukurova, Kent içi yeşil alan, peyzaj bakım teknikleri, peyzaj bakım zamanı, peyzaj bakım maliyet hesabı, Çukurova region, City garden, Landscape maintanence method, Landscape maintanence application time, Landscape maintanence cost accounting. n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİNDE YER ALAN BAZI KENTLERDEKİ (MERSİN, ADANA, OSMANİYE, İSKENDERUN VE ANTAKYA) KENT İÇİ YEŞİL VE AÇDK ALANLARDA BAKIM VE İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI Halil SÖNMEZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Erdoğan GÜLTEKİN Yd : 2004 Sayfa: 169 Jüri : Prof. Dr. Erdoğan GÜLTEKİN Prof. Dr. Sevil ALTAN Prof. Dr. Ömer GEZEREL Bu çalışmada, yeşil alanlarda yıl boyu yapılması gereken bakım işlemlerinin neler olduğu belirlenmiş, bu işlemlerin bitkiye uygulama teknikleri ve uygulama zamanlan araştırılmıştır. Araştırmada bakım işlemleri; sulama, gübreleme, havalandırma, budama, bitki koruma, büyük ağaç nakli ve dikimi ile çim alanlara özgü bakım çalışmaları (biçme, silindirleme, tırmıklama, tarama, kireçleme ve üst giydirme) olarak gruplandınlmıştır. Bakım işlemlerinin uygulama zamanlan Kış, İlkbahar, Yaz, Sonbahar sıralaması ile her mevsim içinde aylara göre belirtilmiştir. Araştırmada bakım işlemleri her bitki için tek tek değil; ağaç-çalı, çim alan ile mevsimlik ve çok yıllık bitkiler, soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkiler bitkisel gruplandırması yapılarak belirtilmiştir. Kent içi açık ve yeşil alanlarda bulunan diğer yapı elemanlan ve kent mobilyalannın bakım çalışmalan (Aydınlatma ve sulama tesisatlanmn bakımı, Havuz bakım ve temizliği, Çocuk oyun aletlerinin bakımı, Kent mobilyalarının bakımı, Açık yeşil alanlarda bulunan bina ve yolların bakımı) olarak gruplandınlmı ştır. Araştırma alanı olarak Çukurova metropolü içerisinde yer alan Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay illeri Büyükşehir ile bunlara bağlı İlçe belediyeleri sınırlan içerisinde yer alan park, bahçe vb. alanlar seçilmiş ve bu alanlarda uygulanan bakım çalışmalan, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri irdelenmiştir. Çalışmada aynca, bakım çalışmalannın maliyet hesaplannda kullanılan iş gücü değerleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A SURVEY ON AND ANALIYSIS OF ANNUAL MAINTANENCE WORKS IN GREEN SPEACE IN ÇUKUROVA REGION Halil SÖNMEZ DEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE INSTITUDE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Erdoğan Gültekin Year : 2004 Pages: 169 Jury : Prof. Dr. Erdoğan GÜLTEKİN Prof. Dr. Sevil ALTAN Prof. Dr. Ömer GEZEREL This study focuses on annual maintanence Works which should be carried out on green speace, methods of application on plants and timing of same. Maintanence works are grouped into irrigation, fertilizing, airing, pruning, plant protection, transport and planting of big trees and spesific methods used for maintanence of lawn (cutting, rolling, raking, harrowing, liming and shaping) Application times" are shown by months, in the order of winter, spring, summer and fall. Maintanence works era discussed not specifically for every type of plant by under the group of tree-shurb, lawn and annual and perennial flowers. İn the city garden and green speace members build and city furniture maintanence works by under the group of (lighting and irrigation system maintanence, pool maintanence and cleaning, childrens playground maintanence, city furniture maintanence, building and road maintanence in the green speace). The areas surveyed are the parks, gardens, etc. within the provincial boundaries of Çukurova region. The maintanence works carried out on these lands, as well as the problems encountered and suggested solutions are discussed. Further, values of labour used in the cost accounting for maintanence are provided.