Marmara Denizi kuzey kıta sahanlığının ( Silivri - Kumkapı ) geç kuvaterner sismik stratigrafisi
Late quaternary seismic stratigraphy of the north of continental shelf of the Marmara sea ( Silivri - Kumkapı )
- Tez No: 151824
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ULVİ CAN ÜNLÜGENÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deniz Seviyesi Değişimi, Sismik Stratigrafi, Marmara Denizi, Batimetri, Sea-Level Change, Seismic Stratigraphy, Marmara Sea, Bathymetry II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
öz DOKTORA TEZİ MARMARA DENİZİ KUZEY KITA SAHANLIĞININ (SİLİVRİ-KÜMKAPI) GEÇ KÜVATERNER SİSMİK STRATİGRAFİSİ Hatice KARAKILÇIK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Doç.Dr.Mahmut Okyar Yıl: 2004, Sayfa:194 Jüri: Doç. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Doç. Dr. Mahmut OKYAR Prof. Dr. Doç. Dr. Cavit DEMİRKOL Doç. Dr. Kemal GÜRBÜZ Doç. Dr. Muhsin EREN Kuzey Marmara Denizi'nin Silivri-Kumkapı açıklarında yer alan inceleme alanında, yaklaşık 100 m su derinliğe kadar olan şelf alanın Geç Kuvaterner jeolojisini incelemek amacıyla, K-G doğrultulu 73 hat ve D-B doğrultum 15 hattan oluşan sığ sismik yansıma verileri kullanılmıştır. Sismik yansıma verilerinin elde edilmesinde, UNIBOOM sismik yansıma sistemi kullanılmış olup, bölgenin sismik stratigrafisi ve yapısal unsurları değerlendirilmiştir. Sismik stratigrafîk yorumlamalar sonucunda, araştırma sahasında üç farklı çökel serisi (2, 3 ve 4) ayırt edilmiştir. Sismik kayıtlarda tespit edilen akustik temel üzerinde uzanan çökel serisi 2'nin Geç Pleyistosen/Holosen öncesi son buzul maksimumunda deniz seviyesi alçalması sırasında (deniz seviyesi yaklaşık olarak -100 metre derinlik de iken) çökeldiği tahmin edilmektedir. Holosen transsgresyonu esnasında depolanan bu çökel serileri (3 ve 4) akustik temel üzerinde uyumsuz olarak uzanmaktadırlar. Çökel serisi 3 'ün bu transsgressif depolanmanın ilk evresinde çökeldiği tahmin edilmektedir. Çökel serisi 4 bölgedeki en güncel çökel serisi olup hala depolanmaya devam etmektedir. Holosen (Flandriyen) transsregresyonu nedeniyle oluşan sediman kalınlıkları belirlenerek, sedimanların kalınlık haritası ve deniz tabam (batimetri) haritası hazırlanmış ve bölgenin deniz jeolojisi ve Kuvaterner evrimi açıklanmaya çalışılmıştır. Holosen dönemlerine ait çökel serilerinin maksimum kalınlığı 24 m olarak tespit edilmiştir. Bu maksimum depolanma Bakırköy-Kumkapı açıklarında gözlemlenmiştir İnceleme alanında genç çökel kalınlığının yoğun olduğu yerler kıyı kesimleridir. Kıyılarda yer alan daha kaba taneli malzeme, derin ve enerjisi daha az olan ortama doğru daha inceli taneli çekellere geçiş yapmaktadır. Yapılan bu çalışmada Marmara Denizi'nin kuzey şelfinin yaklaşık -100 metre eşderinlik çizgisi ile sınırlandığı belirlenmiştir. Genel olarak, araştırma sahasınının batimetrisi, dalga, akıntı, paleotopoğrafya ve tektonik etkilerin altında kalan sedimantasyon dinamiği ile yakından ilişkilidir, özellikle, şelfte gözlemlenen ani eğim değişimleri, taban topografyasının fay ve/veya fay sistemleri tarafından kontrol edildiğim açıklamaktadır. Hazırlanan batimetri haritasında, Yeşilköy-Ambarlı arasında yaklaşık 30 metre derinlikte sığ bir düzlük bulunmaktadır. Bu sığ düzlüğün büyük bir olasılıkla normal bir faylarıma ile oluştuğu düşünülmektedir. Sismik profillerin yorumlanması sonucu bölgede normal ve doğrultu atımlı faylar tespit edilmiştir. Bu fayların çoğu araştırma sahasının doğusunda, İstanbul Boğazının güney çıkışında yoğunlaşmaktadır. Bu faylardan bazıları Holosen serilerini keserek deniz tabanına ulaşmaktadır. Marmara Denizinin kuzeyinde tespit edilen bu normal faylar, geniş şelften çukurluklara doğru inişi sağlar. Doğrultu atımlı faylar kuzeybatı-güneydoğu istikametinde uzanmaktadırlar. Bu ise Oktay ve diğerleri (2002) tarafından belirlenmiş olan faylarla uyum göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS LATE QUATERNARY SEISMIC STRATIGRAPHY OF THE NORTH OF CONTINENTAL SHELF OF THE MARMARA SEA (SİLİVRİ-KUMKAPI) Hatice KARAKILÇIK DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisors: Assoc. Prof. Dr.Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Assoc. Prof. Dr. Mahmut OKYAR Year: 2004, Pages:194 Jury: Assoc. Prof. Dr Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Assoc. Prof. Dr. Mahmut OKYAR Prof. Dr. Cavit DEMÎRKOL Assoc. Prof. Dr. Kemal GÜRBÜZ Assoc. Prof. Dr. Muhsin EREN In order to investigate late Quaternary geology of the self area, extending to about 100 m depth, shallow seismic reflection data, composed of 73 lines in N-S direction and 15 lines in E-W direction, were collected from the research area at off the Silivri-Kumkapi in the sea of North Marmara Sea. In obtaining seismic reflection data, UNIBOOM seismic reflection system was used and the seismic stratigraphy of the area was explained. As a result of seismic stratigraphic comments, three distinct depositional sequences^, 3 and 4) are distinguished in the research area. It is assumed that the depositional sequence 2 is accumulated when the sea level is descended in the last glacier maximum before the late Pleyistosen/Holosen (when the sea level was approximately -100 meters depth). These depositional sequences (3 and 4) that are deposited during Holosen (Flandrien) transsgrestion, unconformably overlie above the acoustic basement It is assumed that precipitate series 3 is settled in the first phase of this transsgressif storage. Precipitate 4 is the most up-to-date precipitate series and is still in storage. In this study, sediment thicknesses that are formed during the Holosen (Flandrien) trangrestion are determined, the thickness map of sediment and sea base (batimeter) map are prepared and also the sea geology and Quaternary evolution of the zone is explained. The maximum thickness of precipitate series that belongs to Holosen period is determined as 32 meters. This maximum storage is seen in the open sea. The coarser grained sediments at the coastal area pass through to the deeper part where the grains are getting fine and the energy is lower. In this study it is designated that the north self of Marmara Sea is limited with an approximately -100 meters depth-match line The bathymetry of the study area has a close relelation with sedimentation dynamics, tectonics, wave, flow, palaeotopography. Particularly, sudden dip changes determined at the shelf might have been formed in response to fault and/or fault systems that controls the bottom topography. There is a flat surface observed at the 30 meter depth between Yeşilköy and Ambarlı. It is thought that this flat surface was likely formed due to a normal faulting. By the interpretation of seismic profiles it is determined that there are normal and strike slip faults in the area. Most of these faults become dense in the north of research zone, south exit of the Bosphorus. Some of these faults reach to the sea base by cutting the Holosen series. These normal faults that are determined in the north of Marmara Sea, obtain descent from wide self to craters. Strike slip faults lie on northwest-southeast direction. This shows harmony with the faults that are determined by Oktay et al (2002).