Çukurova koşullarında nohut (cicer arietinum L.)'da bazı önemli özellikler yönünden genotip X çevre interaksiyonları ve uyum yeteneklerinin saptanması üzerine bir araştırma
A Study on to determining the genotype X environment interactions and adaptation abilities for some important characteristics in chickpea (cicer arietinum L.) in Çukurova conditions
- Tez No: 95579
- Danışmanlar: PROF. DR. A. EMİN ANLARSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Nohut, stabilite, genotip x çevre interaksiyonu
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
oz DOKTORA TEZİ ?ir£^? ÇUKUROVA KOŞULLARINDA NOHUT (Cicer arietinum L.)'DA BAZI ÖNEMLİ ÖZELLİKLER YÖNÜNDEN GENOTİP X ÇEVRE İNTERAKSİYONLARI VE UYUM YETENEKLERİNİN SAPTANMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA DÜRDANEMART ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANA BİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. AEmin ANLARSAL Yıl : 2000, Sayfa : 220 Jüri : Prof. Dr. A. Emin ANLARSAL Jüri : Prof. Dr. Hasan GÜLCAN Jüri : Prof. Dr. Doğan SAKAR Çukurova bölgesinde 1996-97 ve 1997-98 yıllarında olmak üzere iki yılda, farklı beş lokasyonda kurulan verim denemelerinde yer alan yirmidört nohut çeşitinin genotip x çevre interaksiyonlannın incelendiği bu çalışmada, çeşitlerin incelenen özelliklerinin deneme yerlerinden önemli derecede etkilendikleri görülmüştür. Denemede kullanılan nohut çeşitleri, incelenen özellikler yönünden farklı çevrelerde farklı uyum yetenekleri göstermişlerdir. Nohut çeşitlerinin tane verimleri (kg/da) ile belirlenen adaptasyon kriterleri ve bunlardan elde edilen sonuçlarına göre; FLIP 94-85C, FLIP 93-144C, FLIP 92-169C, FLIP 92-164C çeşitleri tüm çevre koşullarına iyi adaptasyon, FLIP 94-66C, FLIP 93- 93C, FLIP 93-3 İC ve FLIP 94-1 11C çeşitleri tüm çevre koşullarına kötü adaptasyon göstermişlerdir. FLIP 92-179C, FLIP 94-67C, FLIP 94-80C, FLIP 94-83C, FLIP 94- 88C, FLIP 92-40C çeşitleri ise iyi çevre koşullarına özel adaptasyon gösteren çeşitler; FLIP 92-162C, FLIP 93-146C, FLIP 93-166C, ILC 3279, FLIP 93-133C, FLD? 93-58C, FLD? 94-35C, FLIP 86-6C, FLIP 93-57C, FLIP 93-1 18C çeşitleri de kötü çevre koşullarına özel adaptasyon gösteren çeşitler olarak görülmüşlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS A STUDY ON TO DETERMINING THE GENOTYPE X ENVIRONMENT INTERACTIONS AND ADAPTATION ABILITIES FOR SOME IMPORTANT CHARECTERISTIC IN CHICKPEA (Cicer arietinum L.) IN ÇUKUROVA CONDITIONS DURDANE MART DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisior : Prof.Dr. A.Emin ANLARSAL Year: 2000, Pages : 220 Jury : Prof. Dr. A.Emin ANLARSAL Jury : Prof. Dr. Hasan GÜLCAN Jury : Prof. Dr. Doğan SAKAR The study has been conducted with twenty four cultivars of chickpea during the winter season of 1996-97 and 1997-98 to determine genotype x environment interactions at the Çukurova region. It has been observed that, the characteristics of varieties are significantly affected by conditions of locations. Chickpea varieties used in this study, showed different adaptation abilities in different environmental conditions. According to results of adabtabilities for grain yield; FLIP 94-85C, FLIP 93- 144C, FLIP 92-169C, FLIP 92-164C cultivars showed well adaptation to all of the environmental conditions, FLIP 94-66C, FLIP 93-93C, FLIP 93-3 1C veFLIP 94- 1 1 1C cultivars showed weak adaptation to all of the environmental conditions, FLIP 92-179C, FLIP 94-67C, FLIP 94-80C, FLIP 94-83C, FLIP 94-88C, FLIP 92-40C cultivars showed special adaptation to well environmental conditions, FLIP 92-162C, FLIP 93-146C, FLU» 93-166C, ILC 3279, FLIP 93-133C, FLIP 93-58C, FLIP 94- 35C, FLU» 86-6C, FLIP 93-57C, FLIP 93-1 18C cultivars presented special adaptation to negative environmental conditions. Key words : Chickpea, Stability, Genotype x environment interaction,