Afşin - Elbistan havzası Çöllolar sahasındaki örtü ve linyit tabakalarının mühendislik özelliklerinin incelenmesi
Examining the engineering features of overburden and lignite layers in the Afşin - Elbistan basin Çöllolar lignite field
  1. Tez No: 151828
  2. Yazar: FERAT YÜKSEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SUPHİ URAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Zemin, Kil, Jeoteknik özellikler, XRD, Özütleme, Soil, Clay, Geotechnical characterization, XRD, Leaching II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ AFŞİN- ELBİSTAN HAVZASI ÇÖLLOLAR SAHASINDAKİ ÖRTÜ VE LİNYİT TABAKALARININ MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Ferat YÜKSEL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman :Yrd. Doç. Dr. Suphi URAL Yıl: 2004, Sayfa:74 Jüri : Prof. Dr. Mesut ANIL : Doç. Dr. Hasan ÇETİN : Yrd. Doç. Dr. Ergül YAŞAR : Yrd. Doç. Dr. A.Mahmut KILIÇ : Yrd. Doç. Dr. Suphi URAL Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmanın amacı, Afşin-Elbistan Çöllolar (B) linyit sahası işletmeye alınmadan sahadaki linyit ve örtü tabakalarının mühendislik özelliklerinin incelerek, kazı aşamaları ve bundan sonraki yapılacak çalışmalar için bilgi sağlanmasıdır. İlk olarak sahada Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yapılmış sondaj loğları incelenmiş ve Çöllolar sahasının zemin ve linyit tabakalarının malzeme miktarı jeoistatistik modelleme ile belirlenmiştir. Kışlaköy açık işletmesinden örnekleme tekniklerine uygun olarak alman numuneler üzerinde sınıflandırma deneyleri, kesme kutusu deneyi, tek eksenli basınç deneyi, üç eksenli basınç deneyi ve odömetre deneyi yapılmış zemin tabakalarının fiziksel, jeomekanik özellikleri belirlenmiştir. Sahadan alınan linyit ve zemin tabakalarının mineralojik özelliklerinin belirlenmesi için linyit ve zemin örneklerinin X işim difraksiyon (XRD) çekimi Anadolu Üniversitesi, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü' nde gerçekleştirilmiştir. XRD çekimleri Rigaku difraktometre ile yapılmış ve sonuçlar sayısal olarak bir dosyaya kaydedilmiştir. Bu dosyalar SIROQUANT bilgisayar yazılımına tanıtılarak kristal haldeki mineraller ve bunların miktarları belirlenmiştir. Numunelerin suda ve HC1 asitte çözünebilen miktarlarını tespit etmek için özütleme (liç) işlemleri yapılmıştır. Ayrıca her numunenin ayrıntılı kimyasal analizleri yaptırılmıştır. Çöllolar sahasındaki tüm zemin tabakalarının belirlenen jeomekanik, fiziksel, kimyasal ve mineralojik özelliklerinin arasındaki ilişkiler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EXAMINING THE ENGINEERING FEATURES OF OVERBURDEN AND LIGNITE LAYERS IN THE AFŞİN-ELBİSTAN BASIN ÇÖLLOLAR LIGNITE FIELD Ferat YÜKSEL DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Asist. Prof. Dr. Suphi URAL Year: 2004, Pages: 74 Jury: Prof. Dr. Mesut ANIL : Assoc. Prof. Dr. Hasan ÇETİN : Asist. Prof. Dr. Ergül YAŞAR : Asist. Prof. Dr. A.Mahmut KILIÇ : Asist. Prof. Dr. Suphi URAL The aim of this study is to examine the engineering properties of lignite and overburden layers of Çöllolar Field of Afşin-Elbistan Basin, before the project begins, to collect data for excavation and manufacturing stages and for subsequent studies. At first, General Directorate of Mineral Research and Exploration (MTA)' s drilling logs were examined, and the material amount of overburden and lignite deposits of Çöllolar field was estimated using geostatistical modelling. On the samples obtained from Kışlaköy Opencast Mine in an appropriate way with sampling techniques, classifying experiments, direct shear test, triaxial compressive strength test, uniaxial compressive strength test and odometer experiment were carried out, and physical and geomechanical properties of the soils were determined. In order to determine the mineralogical characteristics of the lignite and soil layers, X-ray diffraction (XRD) analysis of the lignite and soil samples were performed the Department of Material Science and Engineering of Anadolu University. XRD anaysis was performed with Rigaku diffractometer, and results were recorded numerically in a file. With these data, the minerals being in a crystal state and their amounts were determined with the help of SIROQUANT software. Leaching was carried out to determine the amount of the samples soluble in water and HCI acid. Additionally, detailed chemical analyses were done for each sample. The relationships between geo-mechanic, physical, chemical and mineralogical properties of the whole soil layers of Çöllolar region were studied.