Tekstilde suyun, jet makinelerinde uygulanan reaktif boyamalara etkisinin incelenmesi
Investigation of water effect on reactive dyeing applied in jet machines in textile industry
- Tez No: 151829
- Danışmanlar: PROF.DR. TUĞRUL OĞULATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tekstilde su kalitesi, su sertliği, su arıtma sistemleri, ters osmoz, reaktif boyarmadde, Water quality in textile, water hardness, water purification systems, reverse osmosis, reactive dyer n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ TEKSTİLDE SUYUN, JET MAKİNELERİNDE UYGULANAN REAKTİF BOYAMALARA ETKİSİNİN İNCELENMESİ Serin MAVRUZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. R. Tuğrul OĞULATA Yd: 2004, Sayfa:261 Jüri: Prof. Dr. R. Tuğrul OĞULATA Doç. Dr. Osman BAB AARSLAN Yrd. Doç. Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK Bu çalışmada, genel anlamda tekstilde terbiye işlemleri ve kullanılan makineler hakkında bilgiler verilmiş, tekstilde su kalitesinin önemi ve su arıtma sistemleri anlatılmıştır. Bikarbonat miktarı başta olmak üzere, su içerisinde bulunan seçilmiş birçok iyonun reaktif boyamaya olan etkileri spektrofotometrik olarak incelenmiştir. Çalışma kapsamında, Adana bölgesinde faaliyet gösteren bir tekstil boyahanesinde kullanılan suyun kalitesi incelenmiş, seçilmiş iyon miktarlarıyla kumaş kalite değerleri arasında ilişki kurulmaya çalışılmıştır. Yüksek oranda bikarbonat içeren sularla laboratuar ortamında denemeler yapılmış, farklı iyon tutucu miktarlarında, sert su, yumuşak su ve ters osmoz suyu ile reaktif boyamalar gerçekleştirilmiştir. Su kalitesinin ve iyon tutucu miktarının kumaş rengine ve bazı kullanım haslıklarına olan etkisi araştırılmıştır. Yürütülen testlerin sonucunda elde edilen bulgulardan seçilmiş olanlar aşağıda verilmiştir. İşletmenin su kalitesinin standart olmadığı, özellikle toplam sertlik ve bikarbonat miktarının terbiye daireleri için yüksek bir değerde olduğu tespit edilmiştir. Yumuşak su kullanılarak jet makinesinde renklendirilmiş kumaşların kalite değerleri ile bu işlemde kullanılan suya uygulanan, çeşitli analizler sonucu belirlenen iyon miktarları arasında doğrudan bir ilişki tespit edilememiştir. Reaktif boyarmaddelerle renklendirme işleminde suda yüksek miktarda bulunan bikarbonatın, boyama verimini düşürdüğü, renk düzgünlüğünü azalttığı, ter, sürtünme ve yıkama haslıklarını olumsuz etkilediği belirlenmiştir. İyon tutucu dışında boyama reçetesindeki tüm boyarmadde ve kimyasallar sabit tutulmak kaydıyla yumuşak su, sert su ve ters osmoz suyu kullanılarak yapılan boyama denemelerinde, iyon tutucu miktarının renk üzerinde etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MsC THESIS INVESTIGATION OF WATER EFFECT ON REACTIVE DYEING APPLIED IN JET MACHINES IN TEXTILE INDUSTRY Serin MAVRUZ DEPARTMENT OF TEXTILE ENGINEERING INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCD2NCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. R. Tuğrul OGULATA Year: 2004, Pages:261 Jury: Prof. Dr. R. Tuğrul O?ULATA Assoc. Prof. Dr. Osman BAB AARSLAN Assist. Prof. Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK In this experimental study, general information about textile finishing processes and machines are given. Also the importance of water quality and water purification systems used in textile industry are explained in detail. The effects of chosen ions, particularly bicarbonate, on reactive dyeing was investigated in spectrofotometer. For this research, water quality of a dyehouse located in Adana was investigated and an attemp was made to find the relationship between chosen ion quantity and fabric quality. Experiments were realized in standard laboratory conditions. The trials with water containing high level bicarbonate and reactive dyeing was carried out with different sequestering agents quantities in hard, soft and reverse osmosis water. The effect of water quality and sequestering agents quantity on fabric colour and colour fastness were investigated. The selected results of performed tests are followed below. It is determined that the water quality of the factory was not standard, particularly total hardness and bicarbonate quantity of water was not appropriate for finishing departments. It is found that there is not any relation between quality of fabric dyed with soft water in jet machines and ion quantity of water used in dyehouse. Dyeing process with reactive dyer, it was designated that high level bicarbonate quantity decreased the dyeing efficiency; colour uniformity and negatively effected perspiration, friction and washing fastnesses. Some dyeing processes having some process conditions (except sequestering agents) were done with soft, hard and reverse osmosis water and it was seen that the quantity of sequestering agents was effective on fabric colour.