Kadmiyumun Cyprinus carpio (L. 1758)'da serum parametrelerine etkileri ve doku birikimi
Effects of cadmium on sera parameters and tissue accumulation in Cyprinus carpio (L. 1758)
  1. Tez No: 151842
  2. Yazar: SAHİRE KARAYTUĞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CAHİT ERDEM, YRD. DOÇ. DR. BEDİİ CİCİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Cyprinus carpio, Kadmiyum, Birikim, Serum, Enzim, Cyprinus carpio, Cadmium, Accumulation, Sera, Enzyme II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ KADMİYUMUN Cyprinus carpio (L. 1758)'DA SERUM PARAMETRELERİNE ETKİLERİ VE DOKU BİRİKİMİ SahireKARAYTUG ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Cahit ERDEM İkinci Danışman : Yrd. Doç. Dr. Bedii CİCİK Yd : 2004, Sayfa: 50 Jüri : Prof. Dr. Cahit ERDEM Prof. Dr. Nevin ÜNER Doç. Dr. M.Z. Lugal GÖKSU Yrd. Doç. Dr. Bedii CİCİK Yrd. Doç. Dr. Özcan AY Cyprinus carpio 1, 3, 15 ve 30 gün sürelerle kadmiyumun 0.1, 0.2, 0.4 ve 0.8 ppm ortam derişimlerinin etkisinde bırakılarak yürütülen deneylerde metalin solungaç, karaciğer, böbrek, dalak, kas ve beyin dokularındaki birikimi ile serum aminotransferaz, total protein, albumin ve glukoz düzeylerindeki değişimler belirlenmiştir. Doku metal düzeylerinin belirlenmesinde ICP-AES, serum parametrelerinde ise otoanalizatör spektrofotometrik yöntemler kullanılmıştır. Kadmiyum etkisinde çalışılan tüm dokularda kontrole oranla önemli düzeyde birikim belirlenirken, dokular arasında aşağıdaki ilişki saptanmıştır; Böbrek > Solungaç > Karaciğer > Dalak > Kas > Beyin Metalin kısa süreli etkisinde, serum aminotransferaz, total protein, albumin ve glukoz düzeylerinin kadmiyumdan etkilendiği, sürenin uzamasıyla bu etkinin ortadan kalktığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS EFFECTS OF CADMIUM ON SERA PARAMETERS AND TISSUE ACCUMULATION IN Cyprinus carpio (L. 1758) Sahire KARAYTU? UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCBENCES DEPARTMENT OF BIOLOGY Supervisor: Prof.Dr. Cahit ERDEM Vice Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Bedii CİCİK Year : 2004, Page: 50 Jury : Prof. Dr. Cahit ERDEM Prof. Dr. Nevin ÜNER Assoc. Prof. Dr. M.Z. Lugal GÖKSU Assist. Prof. Dr. Bedii CİCİK Assist. Prof. Dr. Özcan AY Accumulation of cadmium in gill, liver, kidney, spleen, muscle and brain tissues and changes in levels of sera aminotransferase, total protein, albumin and glucose were determined after exposing C. carpio to 0.1, 0.2, 0.4 and 0.8 ppm Cd over 1, 3, 15 and 30 days. Tissue metal levels and sera parameters were determined using ICP-AES and auto analyzer spectrophotometric methods respectively. Tissue accumulation of cadmium was significantly higher in the tissues studied when compared with the controls. The following relationship was found between the tissues in accumulating cadmium; Kidney > Gills> Liver > Spleen > Muscle > Brain Short term exposure to cadmium affected the sera aminotransferase, total protein, albumin and glucose levels and this effect, however, disappeared on prolonged exposure periods.