Mısır ve buğday tanelerinde oluşan mantarların ve toksinlerinin araştırılması
A study on the fungi and their toxins occuring on maize and wheat grains
- Tez No: 151841
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET BİÇİCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Toksijenik fungi, MIS, Mikotoksin, CD-ELISA HPLC, Toxigenic fungi, Mycotoxin, CD-ELISA HPLC. n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
oz DOKTORA TEZİ MISIR VE BUĞDAY TANELERİNDE OLUŞAN MANTARLARINVE TOKSİNLERİNİN ARAŞTIRILMASI Nevcihan (POSLUOĞLU) GÜRSOY ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANADİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Mehmet BİÇİCİ Yıl: 2004 Sayfa: 119 Jüri: Prof. Dr. Mehmet BİÇİCİ Prof. Dr. Saadettin BALOĞLU Doç. Dr. Mehmet ÖZASLAN Doç. Dr. Vural GÖKMEN Yard. Doç. Dr. Işıl VAR Bu çalışmada, 2000-2003 yıllan arasında, Adana, Ceyhan, Tarsus ve Karataş yörelerinden hasat esnasında alman 20 ticari mısır çeşidinden 73 adet ve 16 buğday çeşidinden 43 adet olmak üzere toplam 116 tane örneğinde doğal olarak oluşan fungal enfeksiyonlar ve mikotoksin aramaları yapılmıştır. Yapılan mikolojik izolasyonlar sonucunda mikotoksin ürettiği bilinen Aspergillus, Fusariutrjt ve Penicitlium cinsi funguslar yoğun olarak izole edilmiştir. İzole edilen bu funguslann kültürel ve morfolojik özellikleri esasından ve Microbial Identification System (MIS) yöntemi kullanılarak tür tanımlamaları yapılmıştır. Tanımlama çalışmaları sonunda, Fusartum graminearum, F. oxysporum, F. moniliforme, F. solara, F. culmorum, Aspergillus flaws, A. niger, A. tdrreus, A. mdulans, ve Penicillium chrysogemim türleri belirlenmiştir. Tanımlanan fungal türlerin bulunduğu mısır ve buğday örneklerinde, Direct Competitive ELISA (CD-ELISA) testi ile yapılan toksin analizleri sonucunda, örneklerin 23'ünde 0.18-193 ppb aflatoksin, 30'unda 0.1-3.5 ppm DON, 37'sinde 18-627.6 ppb ZEN ve 3 l'inde 0.2-42.5 ppb T-2 toksin bulaşıkbklan belirlenmiştir. Aflatoksin bulaşıkhklan sadece mısırda oldukça yüksek bulunurken, DON bulaşıklıklannın buğday ve mısırda yüksek seviyelerde olduğu belirlenmiştir. CD-ELISA tekniği uygulaması sonunda aflatoksin içeriği 50 ppb olan bir adet mısır örneğine ve 3.5 ppb toksin içeriğine sahip bir adet buğday örneğine ayrıca Immuno Affinity Column-High Performance Liquid Chromotography (IAC-HPLC) ile toksin analizi yapılmıştır. IAC-HPLÇ sonucunda, buğday örneğinde toksin içeriği saptanmazken mısır örneğinde 43.5 ppb gibi CD-ELISA sonucuna yakın aflatoksin içerdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS A STUDY ON THE FUNGI AND THEIR TOXINS OCCURING ON MAIZE AND WHEAT GRAINS Nevcihan (POSLUO?LU) GÜRSOY DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLD3D SCTENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Mehmet BİÇİCİ Year: 2004 Pages: 1 19 Jury: Prof. Dr. Mehmet BİÇİCİ Prof. Dr. Saadettin B ALOGLU Assoc. Prof. Mehmet ÖZASLAN Assoc. Prof. Vural GÖKMEN Asisst. Prof. Işıl VAR hi the present study, die detection of natural fungal infections and their toxin formations were done on totaly 1 16 freshly harvested grains which were 73 samples Of 20 commercial maize variety and 43 samples of 16 wheat varieties from Adana, Ceyhan, Tarsus and Karataş regions in 2000-2003 crop years. Fusarium, Aspergillus and Peniçillfym species which are known to produce mycotoxin were isolated on maize and wheat samples commonly. Isolated fungi species were identified according to both their morphological, cultural growth characteristics and MIS methods. At the end of idetification studies Fusarium graminearum, F. oxysporum, F. moniliforme, F. solanı, F. culmorum,Aspergittus flaws, A. niger, A. terreus, A. nidutans, and Penicillium chrysogenum species were determinated. Maize and wheat grains which had toxigenic fungi species were analysed by CD* ELISA. Toxin contamination detected from samples are as follows; out of total 23 samples 0.18-193 ppb aflatoxin, 30 samples 0.1-3.5 ppm DON, 37 samples 18-627.6 ppb ZEN and 31 samples 0.2-42.5 ppb T-2 toxin. Although aflatoxin contamination levels were detected enough high in 3 of total maize samples, DON was found high levels in 8 maize and 6 wheat of total grain samples. Maize and wheat samples which were determined to contain 50 ppb and 3.5 ppb aflatoxin contamination as result of CD-ELISA were respectively anaylsed by IAC-HPLC. Whereas toxin contamination was not detected in wheat sample, maize sample was found to contain 43.5 ppb aflatoxin similar to the results obtained through CD-ELISA as a result of HPLC detecting technique.