Yukarı akışlı anaerobik çamur örtü ve anaerobik filtre reaktörlerinde siyanür giderimi
Cyanide removal in upflow anaerobic sludge blanket and anaerobic filter reactors
  1. Tez No: 151843
  2. Yazar: TURAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET YÜCEER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Anaerobic Treatment, Cyanide, Adaptation, Inhibition, Toxicity II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ YUKARI AKIŞLI ANAEROBİK ÇAMUR ORTU VE ANAEROBİK FİLTRE REAKTÖRLERİNDE SİYANÜR GİDERİMİ Turan YILMAZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Ahmet YÜCEER Yıl: 2004, Sayfa: 102 Jüri: Prof. Dr. Mesut ANIL : Prof. Dr. Hunay EVLİYA :Doç.Dr.AliBERKTAY : Yrd. Doç. Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK Bu çalışmada yukarı akışlı anaerobik çamur örtü (ÇÖR) ve yukarı akışlı anaerobik filtre (AF) tipi reaktörlerin siyanür adaptasyon süreci, siyanür giderme verimi ve siyanür giderimi sırasında organik karbon gerelcsinimi araştırılmıştır. 24 saat hidrolik bekletme süresiyle işletilen anaerobik reaktörlere 1 mg/L' den 130 mg/L' ye kadar artan konsantrasyonlarda siyanür beslemesi yapılmıştır. ÇÖR' de 1 10 mg/L, AF de ise 120 mg/L siyanüre adaptasyon gerçekleşmiştir. Her iki reaktör tipinde de, 1 mg/L siyanür yüklemesinde % 99 olan siyanür giderme verimi, artan siyanür yüklemelerine bağlı olarak % 94' e kadar azalmıştır. Siyanür giderimi sırasında anaerobik reaktörlerin karbon ihtiyacım belirlemek için, 3000 mg/L olan giriş suyu KOİ konsantrasyonları sırasıyla 1500, 500 ve 250 mg/L' ye düşürülmüştür. KOİ konsantrasyonunun 1500 ve 500 mg/L' ye azalması, iki reaktör tipini de olumsuz etkilememiştir. 250 mg/L KOİ konsantrasyonunda, ÇÖR' de çıkış suyu siyanür konsantrasyonu 7-8 mg/L' den 50 mg/L ye AF' de ise 3-4 mg/L' den 20 mg/L' ye yükselmiştir. Anahtar kelimden Anaerobik arıtma, Siyanür, Adaptasyon, İnhibasyon, Toksisite
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS CYANIDE REMOVAL IN UPFLOW ANAEROBIC SLUDGE BLANKET AND ANAEROBIC FILTER REACTORS Turan YILMAZ DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Ahmet YÜCEER Year: 2004, Pages: 102 Jury: Prof. Dr. Mesut ANIL : Prof. Dr. Hunay EVLÎYA : Assoc. Prof. Dr. Ali BERKTAY : Asst. Prof. Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK In this study, the process of cyanide adaptation and the performance of cyanide removal in the upflow anaerobic sludge blanket reactor (UASBR) and the upflow anaerobic filter (AF) were examined. The requirement of organic carbon during the cyanide removal was also investigated. The reactor operated with the 24 h hydraulic retention time (HRT) was continuously fed with increasing cyanide consentrations from lmg/L to 130mg/L. Adaptation was realized at the 110 mg/L cyanide concentration in the UASBR and 120 mg/L cyanide concentration in the AF. The cyanide removal has decreased from 99% to 94% with increasing cyanide loading from 1 mg/L to 110 mg/L. During the cyanide removal, influent COD concentrations has been decreased from 3000 mg/L to 1500, 500 and 250 mg/L, respectively. Both UASBR and AF were not affected negatively by decreased COD concentrations at 1500 mg/L and 500 mg/L. Whereas, for the 250 mg/L COD concentration, effluent cyanide concentration in UASBR increased from 7-8 mg/L to 50 mg/L, while it increased from 3-4 mg/L to 20 mg/L in AF.