Erken dönem beslenme uygulamalarının etlik civcivlerin gelişimine etkileri
The effect of early feeding on development of broiler chicks
- Tez No: 151844
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN RÜŞTÜ KUTLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Early feeding, Broiler Chicks, Growth Performance, Digestive Tract, Carcass Traits II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ ERKEN DÖNEM BESLEME UYGULAMALARININ ETLİK CİVCİVLERİNGELİŞİMİNE ETKİLERİİlknur UNSAL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Hasan Rüştü KUTLU Yd : 2004, Sayfa : 91 Jüri : Prof. Dr. Hasan Rüştü KUTLU Jüri : Prof. Dr. Ferda OKAN Jüri : Prof. Dr. Abdurrahman POLAT Jüri : Prof. Dr. Murat GÖRGÜLÜ Jüri : Yrd. Doç. Dr. Ahmet ŞAHİN Çalışmada, kuluçka sonrası ilk 10 günlük yaşta kullanılan pre-starter rasyonlara farklı karbonhidrat kaynaklan ve yağların smdirimini kolaylaştırıcı emülsifiyer katkısının etlik civcivlerin canlı ağırlık kazancı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, karkas özellikleri ve denemenin 10. ve 42. günlerinde sindirim sistemi gelişimine etkileri incelenmiştir. Erken dönemde yeme toz şeker, mısır nişastası, laktoz veya süt tozu katkısının denendiği birinci denemede, 7. ve 14. günlerde %4 süt tozu katkılı etlik civciv başlangıç yemiyle beslenen grup diğer gruplarla karşılaştırıldığında yemden daha iyi yararlanmıştır (PO.05), 42. gün itibariyle canlı ağırlık kazancı, yem tüketimi ve karkas özellikleri bakımından gruplar arasında herhangi bir istatistiki farklılık gözlenmemiştir (P>0.05). Erken dönemde yeme propiyonik asit veya Ca propiyonat katkısının denendiği ikinci denemede, %1 veya %2 propiyonik asit katkılı etlik civciv başlangıç yemiyle beslenen gruplarda deneme sonu canlı ağırlık kazancı diğer gruplarla karşılaştırıldığında daha yüksek bulunmuştur (PO.05). 0-21. günler arasında yemden en iyi yararlanma ise %2 propiyonik asit katkılı yemle beslenen grupta bulunmuştur (PO.05). %3 Ca propiyonat katkılı yemle beslenen grupta diğer gruplarla karşılaştırıldığında toplam sindirim sistemi ağırlığı düşmüştür (PO.05). Erken dönemde yemde lesitin, süt tozu ve propiyonik ash kullanımlarının denendiği üçüncü denemede ise, 7. günde süt tozu+propiyonik asit katkılı yemle beslenen grubun canlı ağırlık kazancı diğer gruplarla karşılaştırıldığında daha yüksek bulunmuştur. Yemden yararlanma bakımından gruplar arasında herhangi bir istatistiki farklılık bulunmamıştır. Denemenin 42. gününde en yüksek karaciğer ağırlığı %4 süt tozu + %2 propiyonik asit katkılı yemle beslenene grupta bulunmuştur (PO.05). (PO.05). Bu bilgiler ışığında kuluçka sonrası etlik civciv başlangıç yemine süt tozu, propiyonik asit veya lesitin katkısının performans üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu ancak bu etkinin istatistiki olarak önemli olmadığı söylenebilir. Anahtar kelimeler : Erken dönem besleme, Etlik Piliç, Performans, Sindirim Sistemi, Karkas Özellikleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS THE EFFECT OF EARLY FEEDING ON DEVELOPMENT OF BROILER CHICKS İlknur UNSAL DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Hasan Rüştü KUTLU Year : 2004, Pages : 91 Jury : Prof. Dr. Hasan Rüştü KUTLU Jury : Prof. Dr. Ferda OKAN Jury : Prof. Dr. Abdurrahman POLAT Jury : Prof. Dr. Murat GÖRGÜLÜ Jury : Yrd. Doç. Dr. Ahmet ŞAHİN In the current research the effect of early feeding with a pre-starter diets up to 10 days of age supplemented with different carbohydrates and emulsifiers after hatching on body weight gain, feed intake, feed conversion ratio, carcass and digestive system parameters of broiler chicks was investigated. Supplementation of sucrose, corn starch, lactose or milk powder to the starter diets of broiler chicks at early ages investigated in the first experiment showed that between 7 to 14 days, the group fed with starter diet supplemented with 4% milk powder showed better feed conversion ratio compared with other groups (P0.05). Supplementation of propionic acid or Ca propionate to the starter diets of broiler chicks at early ages investigated in the second experiment showed that the higher final body weight was found in the groups fed with starter diet supplemeted with either 1% propionic acid or 2% propionic acid (PO.05). The best feed converison efficiency was found in the group fed with the starter diet supplemented with 2% propionic acid btween 0 to 21 days (PO.05). The lower total digestive system weight was found in the group fed with the starter diet supplemented with 3% Ca propionate (PO.05). Supplementation of lecithin, milk powder or propionic acid to the starter diets of broiler chicks at early ages investigated in the third experiment showed that at the 7 days the higher body weight gain found in the group fed with starter diet supplemented with 4% milk powder and 2% propionic acid (PO.05). There were no significant statistical differences between groups about feed converison ratio (P>0.05). At the end of experiment the higher liver weight was found in the group fed with the starter diet supplemented with 4% milk powder and 2% propionic acid. According to the results after hatching the broiler chicks fed with starter diet supplemented with milk powder, propionic acid or lecithin to the starter diet showed better performance but this effect was not significant between experimental groups.