Doğu - Akdeniz bölgesi Ilgın ( Tamarix spp.) türlerinin ve dağılımlarının saptanması ile allelopatik etkilerinin ve doğal düşmanlarının belirlenmesi
Determination of saltcedar ( Tamarix spp.) species, their distribution, allelopathic effects and natural enemies in east - mediterranean region
- Tez No: 151845
- Danışmanlar: PROF.DR. NEZİHİ UYGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Saltcedar, Weed, Natural Enemy, Seed Germination, Allelopathy n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ DOGU-AKDENE BÖLGESİ ILGIN (Tamarix spp.) TÜRLERİNİN VE DAĞILIMLARININ SAPTANMASI İLE ALLELOPATİK ETKİLERİNİN VEDOĞAL DÜŞMANLARININ BELİRLENMESİOlcay BOZDOĞAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman Yıl Jüri Prof.Dr.F.Nezihi UYGUR 2004, Sayfa: 72 Prof.Dr.F.Nezihi UYGUR Yard.Doç.Dr. Sibel UYGUR Yard.Doç.Dr. Bekir BÜKÜN Doğu Akdeniz Bölgesi Ilgın (Tamarix spp.) türleri ve bu Ilgın türlerinin dağdımlannın belirlenmesi amacıyla çalışma 2002-2003 yıllarında yürütülmüştür. Doğu Akdeniz Bölgesi Adana merkez olmak üzere 6 yöreye ayrılmış ve arazi çalışmaları bu yörelerde yapılmıştır. Belirlenen yörelere 2 yıl süresince toplam 24 defa gidilmiş ve toplam 66 örnekleme yapılmıştır Doğu Akdeniz Bölgesi'nde toplam 4 Ağın türü belirlenmiştir. Belirlenen bu türler; Tamarix smyrnensis Bunge, Tamarix tetrandra Pallas ex Bieb,Tamarix parviflora D.C. ve Tamarix hampeana Boiss & Heldr.'dır. Bölgede en yoğun ve yaygın olan Ilgın türü T. smyrnensis olup % 28.85'lik Rastlama Sıklığı ve % 13.25'lik Genel Kaplama Alanına sahiptir. T. smyrnensis türüne tüm örneklenen alanlarda rastlanırken, T. hampeana'yo. sadece Karataş - Tuzla ve yöresinde, T. tetrandra ve T. parviflora'ya ise sadece Pozantı ve yöresinde rastlanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda Ilgın türlerine nehir yatakları ve kenarları, sulama kanalları, sel düzlükleri ve yol kenarları gibi deniz seviyesinden 1100 m'ye kadar olan habitatlarda rastlanmış ve bu alanlarda sorun oluşturduğu belirlenmiştir. Bu bölgede incelenen toplam 512 Ilgın bitkisi üzerinde önemli doğal düşman olarak Corimalia spp. (Coleoptera: Curculionidae), Psectrosema spp. (Diptera: Cecidomyiidae), Parapodia spp. (Lepidoptera: Gelechiidae) cinslerine ait bazı türler ve Eriophyidae familyasına ait (Acarina) Gal akan bulunmuştur. T. smyrnensis yapraklarından hazırlanan su ekstraktlannın yabancı ot tohumlarının çimlenmesini etkilediği ve allelopatik etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Anahtar kelimeler : Ilgın, Yabancı Ot, Doğal Düşman, Tohum Çimlenmesi, Allelopati
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF SALTCEDAR (Tamarix spp.) SPECIES, THEIR DISTRIBUTION, ALLELOPATHIC EFFECTS AND NATURAL ENEMIES IN EAST-MEDITERRANEAN REGION Olcay BOZDO?AN DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr.F.Nezdhi UYGUR Year : 2004, Page: 72 Jury : Prof. Dr.F.Nezihi UYGUR : Asst.Prof.Dr. Sibel UYGUR : Asst.Prof.Dr. Bekir BÜKÜN This study was carried out to determine the saltcedar (Tamarix spp.) species and their distribution in the East Mediterranean Region between 2002 and 2003. The field studies were conducted in to Adana where was accepted to be the center of East Mediterranean region that was separated into 6 regions. Totally 24 times had been visited and 66 sampling were performed during 2 years period in determined regions. As a result of these studies, totally 4 saltcedar species were determined in the East Mediterranean Region. These species are Tamarix smyrnensis Bunge, Tamarix tetrandra Pallas ex Bieb, Tamarix parviflora D.C., and Tamarix hampeana Boiss & Heldr. T. smyrnensis was found in these fields as the most dense and widespread of these four saltcedar species in these regions and had 28.25 % frequency, 13.25 % general coverage. While T smyrnensis was found in all sampled regions, in contrast, T. hampeana was found only in Karataş - Tuzla region, T. tetrandra and T. parviflora were found only in Pozantı region. Result of study revealed that saltcedar species were found to be a problem in habitats up to 1100 m from sea level like riverbeds and banks, irrigation channels, floodplains, and roadsides. In these regions, Corimalia spp. (Coleoptera: Curculionidae), Psectrosema spp. (Diptera: Cecidomyiidae), Parapodia spp. (Lepidoptera: Gelechiidae) and Eriophyidae (Acarina) species were found as important natural enemy on totally 512 examinated saltcedar plant. It was found that water extracts from prepeared T smyrnensis leaves affected germination of weed seeds and had allelopatic effect.