Tekstil ve metal sanayi atık sularının ileri arıtımında Myriophyllum spicatum L. (1753) ve Ceratophyllum demersum L. (1753) içeren yapay sulak alanların kullanılması
The use of constructed wetlands planted with the Myriophyllum spicatum L. (1753) and Ceratophyllum demersum L. (1753) for tertiary treatment of textile and metal industry waste water
- Tez No: 151863
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. LUGAL GÖKSU
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
 - Anahtar Kelimeler: Sucul bitkiler, ileri arıtım, sürekli akışlı sistem, boyar madde, ağır metal, Aquatic plants, tertiary treatment, continuous flow system, dyestuff, heavy metal. II
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 96
Özet
oz DOKTORA TEZİ TEKSTİL ve METAL SANAYİ ATIK SULARININ İLERİ ARITIMINDA MYRIOPHYLLUM SPİCATUM h. (1753) VE CERATOPHYLLUM DEMERSUML. (1753) İÇEREN YAPAY SULAK ALANLARIN KULLANILMASI OLCAYTO KESKINKAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç.Dr. M. Ziya Lugal GÖKSU Yıl: 2004, Sayfa:85 Jüri: Doç.Dr M. Ziya Lugal GÖKSU Prof.Dr. Ahmet YÜCEER Doç.Dr. Sevim POLAT Yrd.Doç.Dr. Fatma ÇEVİK Yrd.Doç.Dr. Ayşe Bahar YILMAZ Bu çalışma, laboratuvar ölçekli bir yapay sulak alanın boyar madde (Astrozon Blue) ve Zn+2, Cu+2 ve Pb+2 gideriminin deneysel sonuçlarını içermektedir. Bitkilerin tutunmaları ve dik durmaları için yapay sulak alanın tabanında nehir kumu kullanılmıştır. Akım düzeni sağlandıktan sonra sulak alana Myriophyllum spicatum ve Ceratophyllum demersum ekilmiştir. Tekstil sanayi sentetik atık suyu için 11.0 mgl“1 boyar madde, metal sanayi sentetik atık suyu için sırasıyla 8.0, 0.2 1 A-”y -4-0 t o ve 0.2 mgl“ ' lik Zn, Cu ve Pb konsantrasyonları uygulanmıştır. Uygulanan hidrolik yükler 8.84-6.21 lgün”1- 1.48-1.09 lgün1 arasında değişmiş olup bu yüklemelere göre 3-18 gün arasında değişen hidrolik bekletme süreleri ortaya çıkmıştır. En etkili hidrolik bekletme sürelerinin 9 ve 18 gün olduğu tespit edilmiştir. Buna göre M. spicatwrChx akvaryumlarda % 91.3-96.8 ve C. demersum'hı akvaryumlarda % 92.5-95.4 oranında boyar madde giderimi, tek metalin uygulandığı adımda M. spicatum'hı akvaryumlarda % 81.7-92.7; C. demersum'hı akvaryumlarda 83.7-94.7 oranında Zn+2, hem M. spicatum hem de C. demersum için % 95 Cu+2 ve % 100 Pb+2 giderim elde edilmiştir. Metal karışımının uygulandığı adımda M. spicatum ve C. demersum lu akvaryumlarda sırasıyla % 86.8 ve % 90 Zn+2, M.spicatum'hı akvaryumlarda %95-100 oranlarında, C. demersum lu akvaryumlarda %95 oranında Cu+2 ve Pb+2 giderim verimleri elde edilmiştir. Sonuçlar, sulak alan sisteminin boyar maddelerle ağır metalleri giderebileceğini ve iyi bir giderim kapasitesi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. THESIS THE USE OF CONSTRUCTED WETLANDS PLANTED WITH THE MYRIOPHYLLUM SPICATUM h. (1753) VE CERATOPHYLLUM DEMERSUML. (1753) FOR TERTIARY TREATMENT OF TEXTILE AND METAL INDUSTRY WASTEWATER OLCAYTO KESKINKAN DEPARTMENT OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc.Prof.Dr. M. Ziya Lugal GÖKSU Year: 2004, Pages:85 Jury: Assoc.Prof.Dr M. Ziya Lugal GÖKSU Prof.Dr. Ahmet YÜCEER Assoc.Prof.Dr. Sevim POLAT Assist.Prof.Dr. Fatma ÇEVİK Assist.Prof.Dr. Ayşe Bahar YILMAZ This study presents the experimental results regarding the performance of a laboratory scale wetland in removing dyestuff (Astrozon Blue) and heavy metals (Zn+2, Cu+2, Pb+2). River sand was placed to the bed of aquarium basins to held the plants vertical. After establishing the flow conditions, the wetland was planted with Myriophyllum spicatum and Ceratophyllum demersum. Dyestuff was used at 11.0 mgl“1 to make textile industry synthetic wastewater, while heavy metals were used at t 4-0 1 4-*? 1 4-0 8.0 mgl”Zn, 0.2 mgl“ Cu, and 0.2 mgl”Pb concentrations for metal industry synthetic wastewater. Hydraulic loading rates ranged from 3.06-2.13 to 8.84-6.21 lday"1 for overall experiments. Hydraulic retention times were then obtained, and ranged between 3 and 18 days. Effective hydraulic retention times were determined as 9 and 18 days. The dye removal rates regarding to these hydraulic retention times ranged from 91.3 to 96.8 % for M. spicatum aquariums while they ranged from 92.5 to 95.4 % for C. demersum aquariums. In the single metal application, Zn+2 removal rates ranged from 81.7 to 92.7 % for M. spicatum aquariums while they ranged from 83.7 to 94.7 % for C. demersum aquariums. Both M. spicatum and C. demersum aquariums exibited the 95 % Cu+2 and 100 % Pb+2 removal rate. In the mixed metal application, 86.8 % ve 90 % percent Zn+2 removal rates were obtained from M. spicatum ve C. demersum aquariums. Cu+2 and Pb+2 removal rates also ranged from % 95 to 100 for M. spicatum aquariums, while 95 % removal rate was obtained from the C. demersum aquariums. The results show that the wetland system was able to remove the dyestuff and heavy metals and have good removal capacity.