Kubad Abad'a (Konya) ait Selçuklu seramik ve çinilerinin termolüminesans (TL) tarihlendirilmesi, yapısının belirlenmesi ve teknolojisinin açıklanması
Thermoluminescence (TL) dating, reconstructing and interpreting the technologies of Seljuk's ceramics and tiles from Kubad Abad (Konya)
- Tez No: 151862
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEHRA YEĞİNGİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Termolüminesans Tarihlendirmesi, Kubad Abad, Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), X-Işını Toz Kırınımı (XRD), X-Işını Flöresans (XRF), Thermoluminescence Dating, Kubad Abad, Scanning Electron Microscope (SEM), X-Ray Powder Diffraction (XRD), X-Ray Fluorescence (XRF) n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
oz DOKTORA TEZİ KUBAD ABAD' A (KONYA) ATT SELÇUKLU SERAMİK VE ÇİNİLERİNİN TERMOLÜMİNESANS (TL) TARİHLENDİRİLMESİ, YAPISININ BELİRLENMESİ VE TEKNOLOJİSİNİN AÇIKLANMASI Mustafa TOPAKSU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr.Zehra YEĞİNG& Yıl: 2004, Sayfa:225 Jüri :Prof.Dr.ZehraYEĞİNGİL : Prof.Dr.İlhami YEĞİNGİL : Prof.Dr.Gülsen ÖNENGÜT : Yrd.Doç.Dr.A. Necmettin YAZICI : Öğr.Gör.Dr.Necdet SAKARYA Yapılan bu çalışmada, Beyşehir (Konya) gölünün güney batı kıyısında yer alan Selçuklu sarayı olan Kubad Abad'tan toplanan eski çini ve seramiklere temolüminesans (TL) tarihlendirme yöntemi uygulandı. Örneklerden ayrılan kuvars kristallerinin 225 °C ile 280 °C arasındaki TL tepe noktası toplam dozun hesaplanması için kullanıldı. Yıllık gama doz oranı kazı alanına yerleştirilen TLD (termolüminesans dozimetresi) dedektörü (a-AkOaiC) kullanılarak belirlendi. TL tarihlendirme sonuçlan 619 yıl ile 2417 yıl arasında değişen değerler vermiştir. TL sonuçlan tartışıldı ve arkeolojik olarak beklenen yaşlar ile karşılaştırıldı. Kubad Abad seramik ve çinilerine bazı fiziksel metotlar da uygulandı. Tanecik boyutu ve görünür içerikler polarize mikroskop kullanılarak ince kesit metodu ile belirlendi. Fınnlanma sıcaklığını ve mineral bileşimini belirlemek için, x-ışını toz kınnım yöntemi çalışıldı. Çamur bünyenin kimyasal bileşimi taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve x-ışını flöresans (XRF) yöntemi ile belirlendi. Sırlar, SEM'e bağlı bir enerji saçmımlı x-ışını spektrometresi (EDX) ile analiz edildi. Örneklerdeki gözeneklerin yapısı civa porosimetre yöntemi ile bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD. THESIS THERMOLUMTNESCENCE (TL) DATING, RECONSTRUCTING AND INTERPRETING THE TECHNOLOGD2S OF SELJUK'S CERAMICS AND TTLES FROM KÜBAD ABAD (KONYA) Mustafa TOPAKSU INSTHJTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr.Zehra YE?İNGİL Year: 2004, Pages: 225 Jury : Prof.Dr.Zehra YE?İNGİL : Prof.Dr.İlhanıî YE?İNGİL : Prof.Dr.Gülsen ÖNENGÜT : Assist.Prof.A. Necmettin YAZICI : I nst.Dı.Necdet SAKARYA In this study, ancient ceramics and tiles collected from Seljuk Palace Kubad Abad located on the southwestern shore of the lake Beyşehir (Konya) in Central Anatolia were examined for the TL dating and ancient ceramic analysis. 225 °C and 280 °C thermoluminescence peak of quartz crystals seperated from the samples were used to evaluate the accumulated dose for the purpose of dating. The annual gamma dose-rate was determined using TLD detector (a-AfeOa'.C) buried in situ position. The calculated TL dates range from 619 a to 2417 a. The results of the TL age determination have been discussed and compared with the archaeologically expected ages. To have reliable results, the adequate number of physical methods were carried on to Kubad Abad' s ceramics and tiles. The grain size range and visible inclusions were determined by thin section method using the polorized microscope. For the estimation of the firing temperatures and determination of the mineral composition, the x-ray powder diffraction (XRD) method was studied. The chemical composition of the bodies were determined by x-ray fluorescence (XRF) and scanning electron microscope (SEM) analysis. The glazes were analysed quantitatively using an energy dispersive x-ray spectrometer (EDX) attached to the SEM. The structure of the pores in the samples were found out by using mercury porosimetry method.