Tekstil işletmelerinde gürültü sorunu ve çözüm önerileri
Analysis of noise problems in the textile industry and development of solutions
- Tez No: 151865
- Danışmanlar: PROF.DR. ALAETTİN SABANCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tekstil, gürültü kontrolü, sabin yöntemi, frekans analizi
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
öz DOKTORA TEZİ TEKSTİL İŞLETMELERİNDE GURULTU SORUNU VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Fikri EGE ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Alaettin SABANCI Yıl:2004,Sayfa:112 Jüri : Prof. Dr. Alaettin SABANCI : Prof. Dr. Canan ÇİLİNGİR : Doç Dr. RızvanEROL : Yrd. Doç. Dr. AH AYBEK : Yrd. Doç. Dr. Ali KOKANGÜL ISO 14000 çevre standardının yaygınlaşmaya başlaması ve büyük işletmelerin ISO 18001 iş güvenliği standardına geçme çalışmaları gürültü sorununu daha önemli hale getirmiştir. Bu çalışmada 4 adet tekstil işletmesinin 4 dokuma ve 2 iplik bölümünde 1/1 oktav bandı merkez frekanslarında ses basmç düzeyi ve eşdeğer ses düzeyi ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar frekans analizi ile analiz edilmiştir. Frekans analizinde ortaya çıkan gürültü düzeyleri dokuma ve iplik bölümleri için gürültü karakteristiğini ortaya koymaktadır. Özellikle dokuma bölümlerindeki gürültü düzeyi, uluslararası standartlar organizasyonu (ISO) tarafından belirtilen 8 saatlik çalışma süresi için belirlenen 90 dB(A) düzeyinin oldukça üstünde çıkmıştır. Dokuma bölümlerinde 95-105 dB(A) olan eşdeğer ses düzeylerinin hücre içine alma uygulaması ile 85-88 dB(A) aralığına çekilebileceği sabin yöntemi ile hesaplanmıştır. Hücre uygulamasının işçilik kayıpları ile oluşan maliyetler ile kıyaslanarak, maliyet analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS ANALYSIS OF NOISE PROBLEMS IN THE TEXTILE INDUSTRY AND DEVOLOPMENT OF SOLUTIONS Fikri EGE DEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Alaettin SABANCI Year : 2004, Pages: 112 Jury : Prof. Dr. Alaettin SABANCI : Prof. Dr. Canan ÇİLİNGİR : Assc. Prof Dr. Rızvan EROL : Assist. Prof. Dr. Ali AYBEK : Assist. Prof. Dr. AH KOKANGÜL This study was conducted at four textile factories having four weaving and two spinning departments. Sound pressure level and equivalent sound level measurements were taken at 1/1 octave band frequencies and the results were analyzed by frequency analysis. The noise levels were especially at weaving departments much more than 90 dB(A) permissible for 8 hour work which is determined by the international organization for standards. For weaving departments, which had equivalent sound level between 95 and 105 dB(A), enclosures suggested and by the help of Sabine method the equivalent sound level was calculated to be 85-88 dB(A) outside the enclosures. Finally cost analysis is carried out by analyzing enclosure cost and cost of lost working hours. KeyWords: Sabine method, noise control, frequency analysis, textile industry.