Klebsiella pneumoniae'de ağır metal dirençlilik frekansı ve transfer edilebilirliğinin araştırılması
Heavy metal resistance levels of Klebsiella pneumoniae and transfer ability of resistance genes
  1. Tez No: 151866
  2. Yazar: MELEK KARAHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BURHAN ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Klebsiella, Ağır Metal Dirençliliği, Plazmid, Transformasyon, Klebsiella, Heavy Metal Resistance, Plasmid, Transformation II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ KLEBSIELLA pneumoniae* de AĞIR METAL DİRENÇLİLİK FREKANSI VE TRANSFER EDİLEBİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI H. MELEK KARAHAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Burhan ARIKAN Yıl: 2004 Sayfa: 61 Jüri: Prof. Dr. Burhan ARIKATSt Prof. Dr. Ömer ÇOLAK Yrd. Doç. Dr. M. Nisa CORAL Bu çalışmada hastane kanalizasyonu ve metal sanayi toprak örneklerinden izole edilen Klebsiella sp. izolatlanmn ağır metal dirençlilik mekanizması araştırılmıştır. Hastane kanalizasyonundan ve metal sanayi toprak örneklerinden toplam 27 Klebsiella sp. susu izole edilmiş ve bu suşlann nikel, kobalt, krom, çinko, kadmiyum ve bakır iyonlarına karşı gösterdikleri dirençlilik mekanizmaları araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan Klepsiella sp. suşlanmn bakır dirençliliklerin 15mM-60mM, krom dirençliliği 6mM-9mM, çinko, kadmiyum, nikel ve kobalta karşı olan dirençlilik 15mM-45mM metal konsantrasyonları arasında değiştiği belirlenmiştir. Çalışmamızda kullandığımız suşlann dirençlilik mekanizmasının plazmidik olduğu ethidium bromür muamelesiyle belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSe THESIS HEAVY METAL RESISTANCE LEVELS of KLEBSIELLA pneumoniae and TRANSFER ABİLİTY of RESİSTANCE GENES H. MELEK KARAHAN DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL APPLIED SCIENCES UNTVERSTY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof Dr. Burhan ARUCAN Year: 2004 Page: 61 Jury: Prof Dr. Burhan ARDCAN Prof. Dr. Ömer ÇOLAK Assist. Prof. Dr. M. Nisa CORAL In this study, it was research heavy metal resistance mechanisms of Klebsiella sp., which was isolated from hospital wastewater and metal contaminant soil. Total 27 Klebsiella sp. strains were isolated from hospital wastewater and metal contaminant soil and for this strains metal resistance mechanism were research for nickel, cobalt, chromium, zinc, cadmium and copper metal ions. For Klebsiella sp. strains heavy metal concentrations were determined as for copper 15mM-60mM, chromium 6mM-9mM and for zinc, cadmium, nickel and cobalt 15mM- 45mM. Heavy metal resistance mechanisms of isolated strains were determined with treatment of ethidium bromide as plasmidic.