Halkla ilişkilerin önemi, gelişimi, örgütlenme biçimleri ve Adana'daki sanayi ve hizmet işletmelerindeki uygulamaları
Importance of public relations, its development, organizational forms and applications in industrial and service companies in Adana
- Tez No: 151868
- Danışmanlar: PROF.DR. YAŞAR GÜRGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Tarihçe, Örgütlenme, Faaliyetler, Hedef Kitle, Public Relations, History of Public Relations, Organization, Public Relations Practices and Target People. n
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 281
Özet
öz DOKTORA TEZİ HALKLA İLİŞKİLERİN ÖNEMİ, GELİŞİMİ, ÖRGÜTLENME BİÇİMLERİ VE ADANA'DAKİ SANAYİ VE HİZMET İŞLETMELERİNDEKİ UYGULAMALARI Vüda YARDIM TEKKOLLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Yaşar GÜRGEN Yıl: 2004, Sayfa: 268 Jüri : Doç. Dr. Haydar ŞENGÜL : Yrd. Doç. Dr.Tuna ALEMDAR : Yrd. Doç. Dr. Enver ORHAN : Yrd. Doç. Dr. Orhan ÖZÇATALBAŞ Bu çalışmada, öncelikle halkla ilişkilerin önemi, gelişimi ve örgütlenme biçimleri incelenmiş, daha sonra Adana' daki sanayi ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerden halkla ilişkiler departmanı olan ve olmayanlar belirlenerek, işletmelerin halkla ilişkilerle ilgili uygulamaları karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve böylece halkla ilişkiler departmanı olan ve olmayan işletmelerin birbirlerine göre avantaj ve olası sorunları saptanmaya çalışılmıştır. Çalışmada ayrıca, halkla ilişkilerin işletmeler tarafından ne denli kabul edildiği araştırılmış ve bulgular teorik gelişmelerle karşılaştırılmıştır. Belirlenen amaçlar doğrultusunda toplanan verilerin sağlıklı bir şekilde test edilebilmesi için, veri toplamada anket yöntemi ve veri toplama aracı olarak kişisel görüşme yönteminden yararlanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı iki aşamada belirlenmiştir. Birinci aşamada şirketi ve halkla ilişkiler bölümünü tanımaya yönelik, ikinci aşamada ise halkla ilişkilerle ilgili faaliyetlerin ortaya çıkarılmasına yönelik sorular ile, ilgili kişilerin bu konudaki yorumlarına yer verilmiştir. Sonuç olarak halkla ilişkilerin işletmeler için henüz yeni bir kavram olduğu, işletmeler içinde örgütlenme sorunları yaşandığı, halkla ilişkiler faaliyetlerinde uygulamaya yönelik olarak sorunlarla karşılaşıldığı belirlenmiş ve bunlarla ilgili nedenler belirlenerek, çözüm önerileri üretilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS IMPORTANCE OF PUBLIC RELATIONS, ITS DEVELOPMENT, ORGANIZATIONAL FORMS AND APPLICATIONS IN INDUSTRIAL AND SERVICE COMPAND3S IN ADANA Vilda YARDIM TEKKOLLU DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Yaşar GÜRGEN Year: 2004, Pages: 268 Jury : Assoc. Prof. Dr. Haydar ŞENGÜL : Assist. Prof. Dr. Tuna ALEMDAR : Assist. Prof. Dr. Enver ORHAN : Assist. Prof. Dr. Orhan ÖZÇATALBAŞ In this study, particularly the importance of public relations, its development and organizational forms are studied. Some enterprises carrying out activities in industrial and service sectors in Adana were selected and those were divided into two groups based on whether they have public relations department. Comparative advantage and disadvantages of these groups and possible problems encountered were analyzed. Furthermore, the adoption rate of public relations among enterprises was studied and findings were compared with theory. In order to test the data collected on a sound basis, surveys were established. Questionnaires were filled during personal interviews. Two phases of public relations were taken into consideration when preparing questionnaires. First phase questions aimed at understanding public relations department of the company. Second phase questions covered the activities related to public relations and respondents' comments. As a result of the study it was concluded that organizational problems are encountered within the companies, as well as problems in public relations practices since this is a new concept. Reasons of these problems were determined and some solutions were suggested.