Çukurova koşullarında sorgum-sudanotu (Sorghum bicolor x Sorhum sudanense) melezinde en uygun azot ve çinko gübre dozlarının saptanması üzerinde araştırma
An investigation on determine the most suitable nitrogean and zinc fertilizer doses at the main crops sorghum-sudangrass hybrids (Sorghum bicolor x Sogrhum sudanense) in the Cukurova region
- Tez No: 151869
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYİS TANSI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sorghum-Sudangrass Hybrids, Nitrogen, Zinc
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Bu araştırma 2001-2002 yıllarında, Çukurova koşullarında Sorgum-Sudanotu melezinde en uygun azot ve çinko gübre dozlarını saptanmak için, Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsünün araştırma alanında yapılmıştır. Bu araştırmada Sorgum-Sudanotu melezinin Grazer çeşidi kullanılmıştır. Denemede dekara saf olarak; 0, 7, 14, 18, 24 kg azot gübre dozları, 0, 0.5, 1.0 kg çinko gübre dozları kullanılmıştır. En yüksek yeşil ot verimi 3349.97 kg/da ile 1. biçimden N3-Znı uygulamasından elde edilirken, en düşük yeşil ot verimi ise 1665.03 kg/da değeri ile 2. biçimden No-Zno uygulamasından elde edilmiştir. En yüksek kuru madde verimi ise, 860.45 kg/da ile 1. biçimden N3-Znı uygulamasından elde edilirken, en düşük kuru madde verimi ise, 455.22 kg/da değeri ile 2. biçimden No-Zno uygulamasından elde edilmiştir. Azot ve çinko uygulamaları yeşil ot verimi ve kuru madde verimi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmuştur. En yüksek ham protein oram %7.19 ile 1. biçimden N3-Z110 uygulamasından elde edilirken, en düşük ham protein oram ise, %5.50 değeri ile 2. biçimden No-Zn2 uygulamasından elde edilmiştir. En yüksek selüloz + lignin (ADF) oram %48.64 ile 2. biçimden Nı-Zn2 uygulamasından elde edilirken, en düşük selüloz + lignin (ADF) oram ise %40.96 değeri ile 1. biçimden No-Znı uygulamasından elde edilmiştir. Çinko uygulamaları olgunlaşmayı artırdığı için protein oranının azalmasına ve selüloz + lignin (ADF) oranının artmasına neden olmuştur. Azotlu gübre uygulaması yaprağın azot ve potasyum içeriğini artırmış. Çinko gübre uygulaması da yaprağın potasyum, özellikle hayvanlar üzerinde olumlu etkiye sahip olan çinko ve demir içeriklerini artırmıştır.Anahtar kelimeler : Sorgum-Sudanotu Melezi, Azot, Çinko
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to determine the most suitable nitrogen and zinc fertilizer doses at sorghum-sudangrass hybrids in the Çukurova Region, during 2001-2002 at Çukurova Agricultural Research Station. This study was used grazer cultivar of Sorghum-Sudangrass hybrids, and as pure fertilizer doses 0, 7, 14, 18, 24 kg/da nitrogen and 0, 0.5, 1.0 kg/da zinc. As a result of this research,, while the highest fresh yield was obtained with 3349.97 kg/da value from 1. cutting and N3-Zni treatment, the lowest fresh yield was obtained with 1665.03 kg/da value from 2.cutting and No-Zno treatment. While the highest dry matter yield was obtained with 860.45 kg/da value from 1.cutting and N3- Zni treatment, the lowest dry matter yield was obtained with 455.22 kg/da value from 2.cutting and No-Zno treatment. The effect of nitrogen and zinc treatments on the fresh and dry matter yield were found to be significant While the highest crude protein rate was obtained with %7.19 value from 1. cutting and N3-Zno treatment, the lowest crude protein rate was obtained with %5.50 value from 2.cutting and No-Zn2 treatment. While the ADF rate was obtained with %48.64 value from 2.cutting and Ni-Zn2 treatment, the lowest ADF rate was obtained with %40.96 value from 1. cutting and No-Zni treatment. As zinc treatment increased to mature, low protein rate and high ADF rate have been caused. Nitrogen fertilizer treatment increased nitrogen and potassium content in the leaf. Zinc fertilizer treatment increased especially, zinc to be positive effect on all of the animals and iron content in the leaf.