Bazı organik maddelerin elektrooksidasyonu ve katodik hidrojen çıkışı üzerine etkisinin araştırılması
Electrooxidation of some organics and determination of tehese effect on hydrogen evolution reaction
- Tez No: 151867
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ERBİL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Glikoz, Fenol, Hidrokinon, Hidrojen, Elektrooksidasyon, Glucose, Phenol Hydroquinone, Hydrogen, Electrooxidation II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
oz DOKTORA TEZİ BAZI ORGANİK MADDELERİN ELEKTROOKSD3ASYONU VE KATODIK HİDROJEN ÇIKIŞI ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTDIILMASI Gülsen AVCI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Mehmet ERBİL Yılı: 2004, Sayfa: 249 Jüri: Prof. Dr. Mehmet ERBİL Prof. Dr. Birgül YAZICI Prof. Dr. Hasan FENERCİOĞLU Prof.Dr.Fatih KÖLELİ Doç.Dr.llyas DEHRİ Bu çalışmada, yapay kaslarda ve yakıt hücrelerinde enerji kaynağı olarak kullanılması düşünülen glikoz, fenol ve atık su ortamında fazla miktarda bulunduğunda daha zararlı olan hidrokinon gibi organik maddelerin elektro oksidasyonu ve bu oksidasyon reaksiyonlarına ait olan bazı kinetik parametreler asidik ve bazik ortamda araştırılmıştır. Çalışma elektrodu olarak Pt,C-keçe ve polianilin kaplı paladyumla doplanmış ve doplanmamış Pt elektrotlar kullanılmıştır. Kinetik parametrelerin belirlenmesinde Siklik voltametri tekniğinden yararlanılmıştır. Deneyler farklı sıcaklık, potansiyel tarama hızı, ve organik madde derişiminde gerçekleştirilmiştir. Ayrıca anotta organik madde yükseltgenirken katotta çıkan ve geleceğin temiz enerji kaynağı olan hidrojen toplanmış ve böylece bu organik maddelerin bulunduğu ortamda hidrojen çıkışının nasıl etkilendiği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PHD THESIS ELECTROOXEDATION OF SOME ORGANICS AND DETERMINATION OF TEHESE EFFECT ON HYDROGEN EVOLUTION REACTION Gülsen AVCI DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Mehmet ERBİL Year: 2004, Pages: 249 Jury: Prof. Dr. Mehmet ERBİL Prof. Dr. Birgül YAZICI Prof. Dr. Hasan FENERCİO?LU Prof.Dr.Fatih KÖLELİ Assoc.Prof.İlyas DEHRİ In this study electrooxidation of phenol, glucose and hydroquinone were investigated on Pt,C- Felt and modified with Pani electrode in acidic and alkaline solution by using CV technique. The kinetic parameters electrooxidation reaction such as oxidation potential at zero scan rate (E°), rate constant (k), reaction order (n), activation energy (Ea), calculated from variation of oxidation peak potentials and current with potential scanning rate, phenol concentration and related temperature. In addition to hydrogen evolution potential were determined presences of these organic materials in both medium on all studied electrode. In these cases, solutions were electrolyzed and formed hydrogen was collected. By using these data effect of organic species on hydrogen evolution reaction were investigated.