Economic efficiency of sheep production systems in Syria
Suriye'de koyun üretim sistemlerinin ekonomik etkinliği
- Tez No: 151874
- Danışmanlar: PROF.DR. ONUR ERKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Üretim Sistemleri, Performans, Toptan Faktör Verimliliği, Üretim Maliyeti n, Production Systems, Performance, Total Factor Productivity (TFP), and Cost of Production
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ SURİYE'DE KOYUN URETTM SİSTEMLERİNİN EKONOMİK ETKİNLİĞİ FAROUK SHOMO ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARTM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Onur ERKAN : Yıl: 2004, Sayfa:96 Jüri : Prof.Dr. Onur ERKAN Prof.Dr. Osman TORUN Doç.Dr. Aykut GÜL Prof. Dr. Mahir FİSUNOĞLU Prof. Dr. Akın OLGUN Bu çalışma, değişik koyun üretimi sistemlerinin performansım ve ekonomik etkinliğini belirlemek ve değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Beş koyun yetiştirme sistemi belirlenmiştir. (1) Ekstansif koyun yetiştiriciliği, (2) Kuru tarımda bitki ve koyun yetiştiriciliği, (3) Sulu tarımda bitki ve koyun yetiştiriciliği, (4) Entansif koyun yetiştiriciliği, (5) Otlağa dayalı koyun yetiştiriciliği Çalışmada döl verimi, kuzu verimi, kuzulama oranı, düşük oram ve yıllık gelir oram gibi parametreler koyun performansı parametreleri olarak kullanılmıştır. Beş koyun üretim sistemi için elde edilen sonuçlar, diğer çalışmaların sonuçlan ile karşılaştırıldığında, oldukça kötüdür. Ancak mevcut beş sistem içinde en yüksek performansı entansif üretim sistemi göstermiştir. Mevcut üretim sistemlerinin ekonomik etkinliğinin ölçülmesinde Toptan Faktör Verimliliği (TFV) kullanılmıştır. TFV ise toplam çıktı indeksinin toplam girdi indeksine oranıdır. TFV değişik üretim sistemleri içinde 0.216 ile 0.353 arasında değişmiştir. Bu bütün üretim sistemlerinde ekonomik etkinliğin düşük olduğunu göstermektedir. Ancak bu sistemler içinde ekonomik etkinliği en yüksek olan sistem yine entansif üretim sistemidir. Artan koyun ürünleri (et ve süt) talebini karşılamak için koyun üretiminde verimliliğin, yeni teknolojiler kullanarak artırılması büyük önem taşımaktadır. Bu teknolojiler bölgesel, ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafindan geliştirilmektedir. Yeni teknolojiler üreticilerin üretim giderlerinin azaltılması yoluyla gelirlerinin artırılmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. THESIS ECONOMIC EFFICIENCY OF SHEEP PRODUCTION SYSTEMS IN SYRIA FAROUK SHOMO DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof.Dr. Onur ERKAN Year: 2004, Pages: 96 Jury Prof. Dr. Onur ERKAN Prof. Dr. Osman TORUN Assoc.Prof. Dr. Aykut GÜL Prof. Dr. Mahir FİSUNO?LU Prof. Dr. Akın OLGUN This study was conducted to determine and evaluate the performance and economic efficiency of different sheep production systems. Five breeding sheep production systems were identified: (1) extensive, (2) rainfed mixed crop-livestock, (3) irrigated mixed crop-livestock, (4) intensive, and (5) barley grazing sheep production system. The study used sheep performance parameters like fertility, litter size, lambing rate, abortion rate and annual rate of return (ARR). The overall performance was very poor for the five production systems comparing with results from other sources, but intensive sheep production system reached the best performance rates among the existing systems. The economic efficiency of the existing production systems was studied using total factor productivity (TFP), which is the ratio of the total output index to the total input index. The TFP for all the production systems ranged between 0.216 and 0.353, which means that the economic efficiency is very low for all the production systems; again the best TFP achieved by intensive sheep production system. To satisfy the increasing demand for sheep products (meat and milk products), it is important to increase the productivity of sheep production through improving sheep performance by applying the new improved technologies produced by the international, regional and national research centers and applying the appropriate polices to stimulate the implementation of these new technologies and to reduce the production cost in order to increase the income for poor producers.