Biberde kökboğazı yanıklığı (Phytophthora capsici Leonian)'na karşı mikorizal funguslar, salisilik asit ve DL-β-amino-n-buturik asit ile dayanıklılığın teşvik edilmesi
Induced resistance against phytophthora blight of pepper (Phytophthora capsici Leonian) with mycorrhizal fungi, salicyclic acid and DL-β-amino-n-butyric acid
  1. Tez No: 151873
  2. Yazar: HÜLYA ÖZGÖNEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ERKILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Dayanıklılığın Teşviki, Mikorizal Funguslar, Salisilik Asit (SA), DL-P-Amino-n-Butirik Asit (BABA), Kapsidiol, Induced Resistance, Mycorrhizal Fungi, Salicyclic Acid (SA), DL-0- Amino-n-Butyric Acid (BABA), Capsidiol n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada, VAM Funguslar, Salisilik Asit (SA) ve DL-p-amino-n-butirik asit (BABA)'in biberlerde kökboğazı yanıklığı etmeni Phytophthora capsici'ye karşı etkileri araştırılmıştır. Bitki gelişmesini, Glomus etunicatum, Glomus fasciculatum ve Gigaspora margarita kontrole oranla daha fazla teşvik etmiştir. Ancak, sera koşullarında, G. fasciculatum verimi daha fazla arttırmış ve verim artışı %22 oranında olmuştur. Glomus mosseae, P. capsici'mn hastalık şiddetini, saksı koşullarında %91.7, sera koşullarında %43.0 ve tarla koşullarında %57.2 oranında azaltmıştır. SA, in vitro'da 250ppm konsantrasyonda P. capsici'mn miseliyal gelişmesini tamamen inhibe etmiştir. Saksı denemelerinde, S A' in toprak ve yaprak uygulamaları P. capsici'mn hastalık şiddetini sırasıyla %75. 1-92.2 ve %87.2-95.0 oranında azaltmıştır. Sera ve tarla koşullarında, P. capsici'mn hastalık şiddeti üzerine, SA'in lg/m2 toprak uygulaması sırasıyla %68.9 ve 62.0, 500 ve lOOOppm yaprak uygulamaları ise %61.6 ve 50.2 oranında etkili olmuştur. BABA'in in vitro'da, lOOOppm konsantrasyona kadar P. capsici'mn miseliyal gelişmesine hiçbir etkisi olmamıştır. Ancak, saksı denemelerinde, BABA'in toprak ve yaprak uygulamaları P. capsici'mn hastalık şiddetini sırasıyla %60. 1-84.3 ve %83.6- 97.2 oranında azaltmıştır. Sera ve tarla koşullarında, P. capsici'mn hastalık şiddeti üzerine, BABA'in lg/m2 toprak uygulaması sırasıyla %70.5 ve 49.0, 500 ve 2000ppm yaprak uygulamaları ise %63.4 ve 46.4 oranında etkili olmuştur. G. mosseae, SA'in lOOOppm ve BABA'in 2000ppm yaprak uygulamaları biber bitkilerinde kapsidiol düzeyinde artışa neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of VAM Fungi, Salicyclic Acid (SA) and DL-P-amino- n-butyric Acid (BABA) on Phytophthora blight caused by Phytophthora capsici were investigated. The plant development were more enhanced by Glomus etunicatum, Glomus fasciculatum and Gigaspora margarita compared to control. However, in the greenhouse condition, G. fasciculatum increased significantly greater the yield and yield was increased at the ratio of 22%. Glomus mosseae reduced the disease severity of P. capsici with 91.7% in the pot trials, 43.0% in the greenhouse and 57.2% in the field. SA completely inhibited the mycelial growth of P. capsici at 250ppm concentration in vitro. In the pot experiments, the applications of soil and leaves of SA reduced the disease severity of P. capsici with 75.1-92.2% and 87.2-95.0%, respectively. In the both greenhouse and field conditions, the effects of SA on the disease severity of P. capsici were 68.9 and 62.0% at lg/m2 dose of soil drench, 61.6% at 500ppm and 50.2% at lOOOppm of leaves sprays, respectively. BABA had no effect on mycelial growth of P. capsici up to lOOOppm concentrations in vitro. However, in the pot experiments, the applications of soil and leaves of BABA reduced the disease severity of P. capsici with 60. 1-84.3% and 83.6- 97.2%, respectively. In the both greenhouse and field conditions, the effects of BABA on the disease severity of P. capsici were 70.5 and 49.0% at lg/m2 dose of soil drench, 63.4% at 500ppm and 46.4% at 2000ppm of leaves sprays, respectively. G. mosseae, the applications of leaves with lOOOppm of S A and 2000ppm of BABA increased the capsidiol level in pepper plants.