Market (süpermarket - hipermarket) markalı gıda ürünleri tüketici pazarının analizi: Antalya ili uygulaması
Consumer market analysis for market (Supermarket-hipermarket) brand food products: A case study in Antalya province
- Tez No: 151875
- Danışmanlar: PROF.DR. OĞUZ YURDAKUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Market Brand, Food Products, Factor Analysis, Conjoint Analysis, Cluster Analysis. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 280
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ MARKET (SUPERMARKET-HIPERMARKET) MARKALI GIDA ÜRÜNLERİ TÜKETİCİ PAZARININ ANALİZİ: ANTALYA İLİ UYGULAMASI Metin Göksel AKPINAR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANADİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Oğuz YURDAKUL Yd: 2004, Sayfa: 257 Jüri : Prof.Dr. Oğuz YURDAKUL Prof.Dr. Faruk EMEKSİZ Yrd.Doç.Dr. Seda ŞENGÜL Doç.Dr. MNecat ÖREN Yrd.Doç.Dr. Turan BİNİCİ Bu çalışmada, market markalı gıda ürünlerini tercih eden tüketici kitlesinin profilinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu çerçevede, başta tüketicilerin demografik, ekonomik ve psikolojik özellikleri olmak üzere, market markalı gıda ürünlerinde tüketici algılaması, tutum, yargı ve satın alma davranışı ile tüketiciye maksimum fayda sağlayan optimum ürün paterninin belirlenmesi ve tüketici pazarının segmentlere ayrılarak her bir alt segmentin profilinin tanımlanmasına çalışılmıştır. Araştırmanın tüketici düzeyindeki anket uygulaması Antalya ili Migros ve Gima zincirlerinde toplam 340 denek üzerinde yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre, market markalı gıda ürünlerinin tüketici gıda alımları içerisindeki payı %22,6 olup, market markasının yüksek oranlarda tercih edildiği gıda kategorileri; bakliyat, süt ve şarküteri ürünleri ile margarin ve sıvı yağlardır. Tüketicinin gıda ürünlerinde market markasına yönelmesinde etkili olan faktörler; tüketici memnuniyeti, marka imajı- mağaza ismine güven ve ekonomiklik şeklinde belirlenmiştir. Tüketici faydasını maksimize eden optimum ürün bileşimi ve dolayısıyla tüketici tercihinde marka %45,96, fiyat %29,45, ambalaj %14,76, satış noktası %9,82 oranında etkili ve önemli bulunmuştur. Gıda ürünlerinde belirli bir fiyat düzeyine kadar tüketicinin öncelikli tercihi üretici markası yönünde çıkmıştır. Market markalarının tüketici tercih sıralamasında da mağaza imajı belirleyici unsur olarak saptanmıştır. Market markalı gıda ürünleri kullanım düzeyine göre oluşturulan pazar bölümlerinde ise tüketici demografisi, ekonomisi, psikolojisi, tutum ve satın alma davranışında belirgin farklılıklar gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler : Market Markası, Gıda Ürünleri, Faktör Analizi, Conjoint Analizi, Kümeleme Analizi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D THESIS CONSUMER MARKET ANALYSIS FOR MARKET (SUPERMARKET-HIPERMARKET) BRAND FOOD PRODUCTS: A CASE STUDY IN ANTALYA PROVINCE Metin Göksel AKPINAR DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCDINCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Oğuz YURDAKUL Year: 2004, Pages: 257 Jury : Prof.Dr. Oğuz YURDAKUL Prof.Dr. Faruk EMEKSİZ Assist.Prof.Dr. Seda ŞENGÜL Assoc.Prof.Dr. MNecat ÖREN Assist.Prof.Dr. Turan BİNİCİ The purpose of this study is to determine profile of consumers those prefer market brand food products. Within this context, particularly demographic, economic and psychological characteristics of consumers, their perception of market brand food products, their attitudes, judgments and purchasing behaviors toward these products, optimal product pattern providing maximum benefit to the customers were studied. Consumer market was divided into sub segments and profile of each sub segment was defined. Questionnaires were obtained from a total of 340 customers purchasing from Migros and Gima food chain stores in Antalya Province. According to the results of the study, share of market brand food products in total customer food purchases was found to be 22,6%. Food categories with most preferred market brands were pulses, dairy products, margarine and liquid oils. Factors affecting consumers' orientation towards market brands were found to be consumer satisfaction, trust in brand image and supermarket name, and being economic. Brand, price, cover material, point of sale were found effective and significant in optimal food product combination maximizing consumer benefits and hence in consumer preference. Share of these factors are 45,96%, 29,45%, 14,76%, and 9,82% respectively. Producer's brand seems to play an important role in consumer priority preferences up to a certain price level. Supermarket image was considered determining factor in consumer preference ranking. Significant differences were observed in consumer demography, economy, psychology, attitude and behavior of different market segments formed based on the level of market brand food product use.