X-ışınları soğurma spektrumlarının hesaplama yöntemleri
The calculation methods of X-ray absorption spectrum
  1. Tez No: 151886
  2. Yazar: SEVGİ ÇOKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YÜKSEL UFUKTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: EXAFS, XAS, XANES. n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ X-ISINLARI SOĞURMA SPEKTRUMLARININ HESAPLAMA YÖNTEMLERİ Sevgi ÇOKTAŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTÜTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman :Prof.Dr. Yüksel UFUKTEPE Yıl:2004, Sayfa: 55 Jüri :Prof.Dr. Yüksel UFUKTEPE :Doç.Dr.Metin ÖZDEMİR :Yrd.Doç.Dr. Zerrin ESMERLİGİL X-ışını soğurma spektroskopisini (XAS) anlamadaki gelişmeler, son yirmi yılda yapılmış ve yüksek nitelikli bir teorinin oluşmasma öncülük etmiştir. Bu çalışmada, bir soğurma köşesinin, enerji bazında, biraz üstündeki genişletilmiş x- ışını soğurma ince yapısı (EXAFS) ile bundan daha az genişlikteki ve köşeye daha yakın x-ışını soğurma yakm-köşe yapısı (XANES) teorik olarak incelenmiştir. Bu tezde; XANES hem de EXAFS 'ı içeren x-ışım soğurma spektrasının hesabmda çoklu saçılma yaklaşımı (ÇS) kullamlmıştır. XAS teorisindeki esas düşünce yapısı belirtilmiştir. Faz kaymaları, saçılma genliği, saçılma yollan ve yapısal düzensizlik gibi önemli bağıntılar özellikle değerlendirilmiştir. Kesin değerleri verilmiş enerji ölçeğinde yerleşik atom arkaplan soğurumu (background absorption) hesaplara eklenmiştir. Teori metalik bakır (Cu) için uygulanmıştır. Anahtar Kelimeler : ÇS, EXAFS, XAS, XANES.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE CALCULATION METHODS OF X-RAY ABSORPTION SPECTRUM Sevgi ÇOKTAŞ DEPARTMENT OF PHYSİCS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Yüksel UFUKTEPE Year : 2004, Pages: 55 Jury : Prof.DrYüksel UFUKTEPE : Assoc.Prof.Dr. Metin ÖZDEMİR : Asist.Prof.Dr. Zerrin ESMERLİGÎL Advances in the understanding of x-ray absorption spectroscopy (XAS) have been made over past two decades, which have led ultimately to a highly quantitative theory. We focused on extended x-ray absorption fine structure (EXAFS) well above an x-ray edge and on x-ray absorption near-edge structure (XANES) lesser extent closer to an edge. In this thesis, multiple-scattering approach to the calculation of x- ray absorption spectra, which includes both EXAFS and XANES, is presented. The main conceptual issues in XAS theory are identified and their relative importance is assessed; phase shifts, scattering amplitude, scattering paths and structural disorder. Embedded-atom background absorption calculations on an absolute energy scale are included. The theory is illustrated for metallic Cu.