Kuzey Kıbrıs noctuidaae (lepidoptera )familyası üzerinde faunistik araştırmaları
Survey of the noctuidae (lepidoptera) fauna in North Cyprus
  1. Tez No: 151885
  2. Yazar: NAZİFE ARAP
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERPİL KORNOŞOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Lepidoptera, Noctuidae, Fauna, Kuzey Kıbrıs
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ KUZEY KİBRİS NOCTUİDAE (LEPİDOPTERA) FAMİLYASI ÜZERİNDE FAUNİSTİK ARAŞTİRMALARNazif e ARAP ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANA BİLİM DALI Danışman: ProfDr. Serpil KORNOŞOR Yü: 2004, Sayfa: 129 Jüri : ProfDr. Serpil KORNOŞOR ProfDr. Rifat ULUSOY Yrd.Doç.Dr. Erdal SERTKAYA Bu çalışmada Kuzey Kıbrıs'ta bulunan Noctuidae (Lepidoptera) Familyasına bağlı türlerin tespit edilmesi ve bu türlerin ülke içindeki dağılımının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma 2003-2004 yıllarında yürütülmüş olup, erginler Robinson tipi ışık tuzaklanyla toplanmıştır. Tuzaklar Lefke, Akdeniz, Girne, Dikmen, Akova ve Yeni Erenköy'e kurulmuş, örnekler haftada 1-2 defa toplanıp müze materyali haline getirilmiş ve tamları yapılmıştır. Çalışma sonucunda Kuzey Kıbrıs'ta Noctuidae Familyasından 11 alt familyaya ait 51 cinsten 69 tür saptanmıştır. Her türün toplandığı yer, tarihi, örnek sayısı beKrtilmiş ayrıca türlerin tanımı, yayılışı ve konukçu bitkileri açıklanmıştır. Eldeki türlerin erglerinin ve bir çoğunun genital organ yapılarının fotoğrafları verilmiştir. Bulunan türlerden on tanesi; Agrotis exclamationis (Linnaeus, 1758), Discestra dianihi (Tauscher, 1809), Lacanobia w-latinum (Hufhagel, 1766), Hadena compta ([Denis & Schiffermüller], 1775), Cleonymia opposia (Lederer, 1870), Myxima flavicincta ([Denis& ScMffeımüller], 1775), Phylogophora metictdosa (Linnaeus, 1758), Pericima albidentaria (Freyer, 1842), Drasteria cailino (Lefebvre, 1827), Tathorhynchus exsiccata (Lederer, 1855)'mn Kıbrıs'ta bulunduğuna dair herhangi bir kayda rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS SURVEY OF THE NOCTUIDAE (LEPI DOPTERA) FAUNA IN NORTH CYPRUS NazifeARAP DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor ProfDr. Serpil KORNOŞOR Year: 2004, Pages: 129 Jury : Prof. Dr. Serpü KORNOŞOR Prof. Dr. Rifât ULUSOY Asist. Prof. Erdal SERTKAYA The aim of this study is to determine the Noctuidae family species and their distribution in North Cyprus. Surveys were carried out during 2003-2004. Samples were collected by Robinson light traps. The traps were set to six different places in Lefke, Akdeniz, Girne, Dikmen, Akova, Yeni Erenköy. The samples were collected once or twice a week from the traps and prepared and kept as a museum material. The individual species were identified among these samples. This study revealed that in total 69 species belonging to 51 genera of 11 subfamilies of the Noctuidae. The locations, collection dates, amounts and identification details of each species, their distributions and host plants were described. Images of adults and genitalia were given. No records were found on the following ten species that ever existed in Cyprus; Agrotis exelamationis (Linnaeus, 1758), Discestra dianthi (Tauscher, 1809), Lacanobia w-latirmm (Hufhagel, 1766), Hadena compta ([Denis & SchiffermüUer], 1775), Cleonymia opposia (Lederer, 1870), Myxima flavicincta (|Denis& SchiffermüUer], 1775), Phylogophora meticulosa (Linnaeus, 1758), Pericima albidentaria (Freyer, 1842), Drasteria cailino (Lefeljvre, 1827), Tathorhynchus exsiccata (Lederer, 1855). Key Worts: Lepidoptera, Noctuidae, Fauna, North Cyprus n