Brassicaceae familyasından bazı bitkilere ait ekstraktların yabancı otlarla mücadelede biyo-herbisit olarak kullanılabilme olanaklarının araştırılması
Investigations of bio herbicidal potential of plant extracts obtained from some crops in Brassicaceae family for weed control
- Tez No: 202751
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN ÜREMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Allelopati, yabancı ot kontrolu, biyoherbisit, çimlenme, fide boyu, kök boyu, Allelopathy, weed control, bioherbicide, germination, shoot lenght, root lenght
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalısmada Brassicaceae familyasına dahil olan bazı bitkilerden [beyaz turp (Raphanus sativus L.), Antep turpu (Raphanus sativus L.), siyah turp (Raphanus sativus L. var. niger), fındık turpu (Raphanus sativus L. var. radicula) ve salgam (Brassica campestris L. subsp. rapa)] elde edilen ekstraktların kültür bitkilerinde sorun olan yabancı otlara (Amaranthus retroflexus L., Avena sterilis L., Portulaca oleracea L., Sinapis arvensis L. ve Solanum nigrum L.) karsı allelopatik etkinliği arastırılmıstır. Elde edilen sonuçlara göre bitki ekstraktlarının allelopatik etkinliği artan dozlara (%1, % 2, % 4, % 6 ve % 8) paralel olarak; yabancı otların tohum çimlenmesini, fide ve kök gelisimini önemli düzeyde engellemistir. Bitki ekstraktlarının A. sterilis bitkisi üzerine olan etkinliği diğer yabancı ot türlerine oranla daha düsük bulunmustur. Farklı turp ve salgam bitkilerinin yetistirildiği deneme parsellerinden alınan topraklara ekimi yapılan yabancı ot tohumları arasında en az çimlenme A. retroflexus, P. oleracea ve S. arvensis tohumlarında görülmüstür. Bitki ekstraktlarının kültür bitkilerinin (Triticum aestivum L. cv Panda, Zea mays L. cv Fleuri ve Glycine max (L.) Merr. cv A3935) tohum çimlenmesi, fide ve kök gelisimi üzerine etkinliği düsük olmakla birlikte, tarla kosullarında kültür bitkilerinde kayda değer bir zarar gözlenmemistir. 2007, 88 sayfa
Özet (Çeviri)
The allelopathic potential of plant extracts obtained from Brassicaceae species [white radish (Raphanus sativus L.), Antep radish (Raphanus sativus L.), black radish (Raphanus sativus L. var. niger), little radish (Raphanus sativus L. var. radicula) and turnip (Brassica campestris L. subsp. rapa)] on some problem weeds (Amaranthus retroflexus L., Avena sterilis L., Portulaca oleracea L., Sinapis arvensis L. and Solanum nigrum L.) were investigated. Allelopathic potential of plant extracts on seed germination, seedling and root growth of weeds increased with the increasing rate of plant extracts (1%, 2%, 4%, 6% and 8%). Plant extracts had the lowest inhibition rates on seed germination, seedling and root growth of A. sterilis compared with the other weed species. The lowest germination rates were obtained from A. retroflexus, P. oleracea and S. arvensis when they seeded on the soil taken from the Brassicaceae species grown plots. The allelopathic potential of plant extracts on the crops (Triticum aestivum L. cv Panda, Zea mays L. cv Fleuri and Glycine max (L.) Merr. cv A3935) were quite low, however any serious altered growth and development was not observed under field conditions. 2007, 88 pages