Çukurova bölgesi için geliştirilen ekmeklik ve makarnalık buğday çeşitlerinde azot dozlarının verim ve verim unsurları üzerine etkileri
The effects of nitrogen rates on the yield and components of the developed durum and bread wheat varieties for the Çukurova region
  1. Tez No: 151893
  2. Yazar: TUĞBA SEMERCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZÜLKÜF KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Wheat, Nitrogen Rate, Grain Yield II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİ İÇİN GELİŞTİRİLEN EKMEKLİK VE MAKARNALIK BUĞDAY ÇEŞİTLERİNDE AZOT DOZLARININ VERİM VE VERİM UNSURLARI ÜZERİNE ETKİLERİ Tuğba SEMERCİOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Zülküf KAYA Yıl : 2004, Sayfa : Jüri : Prof. Dr. Zülküf KAYA Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER Bu çalışma Çukurova bölgesi koşullarında ekim alanı en geniş çeşitlerden olan Adana-99, Ceyhan-99 ekmeklik ve Fuatbey-2000 makarnalık buğday çeşitleri için en uygun azot dozunun saptanması amacıyla 4 farklı azot dozuyla (0, 6, 12, 18 kg/da) 2001-2002 yıllarında, Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazilerinde yürütülmüştür. 12 kg/da azot uygulamasının Adana-99, Ceyhan-99 ve Fuatbey-2000 çeşitlerinde en uygun azot dozu olduğu, bu azot dozuyla Adana-99 çeşidinde 712 kg/da, Ceyhan-99 çeşidinde 572 kg/da ve Fuatbey-2000 çeşidinde 577 kg/da tane verimi elde edilmiştir. Azot dozu sadece Adana-99 çeşidinde bindane ağırlığı üzerine istatistiki anlamda etkili bulunmuş, bu çeşitte bindane ağırlığı 12 kg/da azot uygulamasında 55.2 g olmuştur. Adana-99 çeşidindel2 kg/da azot uygulamasında protein içeriği % 11.3 olmuştur. Ceyhan-99 çeşidinde ise % 10.4 olmuştur. Anahtar Kelimeler : Buğday, Azot Miktarı, Dane Verimi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MsC THESIS THE EFFECTS OF NITROGEN RATES ON THE YIELD AND COMPONENTS OF THE DEVELOPED DURUM AND BREAD WHEAT VARIETIES FOR THE ÇUKUROVA REGION Tuğba SEMERCIO?LU DEPARTMENT OF SOIL CROPS INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Zülküf KAYA Year : 2004, Page : Jury : Prof. Dr. Zülküf KAYA Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER This study was carried out in the fields of Çukurova Agricultural Research Institute to determine optimum nitrogen rates of Adana-99 and Ceyhan-99 bread wheat and Fuatbey-2000 durum wheat cultivars grown widely in Çukurova Region. Four nitrogen rates (0, 6, 12 and 18 kgN/da) were tested between 2001 and 2002 years. As optimum nitrogen rate, 12 kgN/da was determined for adana-99, Ceyhan-99 And Fuatbey-2000 cultivars and 712 kg/da, 572 kg/da, 577 kg/da grain yields were obtained from the cultivars respectively with the application of this rate. The nitrogen rates had significant effect only on 1000 grain weight of Adana-99 cultivar. With the application of 12 kgN/da, 55.2 g 1000 grain weight and 113 % protein content for Adana-99 cultivar and 10.4 % protein content for Ceyhan-99 cultivar were obtained.