TDY 97'de önerilen yatay öteleme koşullarının irdelenmesi
A study on the limitation of story drifts used in TDY 97
- Tez No: 151897
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rijit diyafram modeli, TDY 97, göreli kat ötelemesi, lineer olmayan analiz, etkili eğilme rijitliği, kayma rijitliği, Rigid diaphragm model, TDY 97, story drifts, non-linear analysis, effective flexural rigidity, shear rigidity. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ TDY97 DE ÖNERİLEN YATAY ÖTELEME KOŞULLARININ İRDELENMESİ Berkay DİLMAÇ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Cengiz DÜNDAR Yıl : 2004 Sayfa : 130 Jüri : Prof. Dr. Cengiz DÜNDAR : Prof. Dr. A. Kamil TANRIKULU : Yrd. Doç. Dr. Seren GÜVEN Bu tez çalışmasında, TDY97' de önerilen yatay öteleme koşulları irdelenmiş ve bu amaçla 6 yapı modeli modeli oluşturularak, deprem etkisi altında bu yapı sistemlerinde meydana gelen kat deplasmanları ve kesit tesiri değerleri Sap 2000, Probina Orion ve kiriş ve kolonlarda oluşabilecek çatlamalar gözönünde bulundurarak yapıların üç boyutlu analizi için daha önceden geliştirilen Crack 10 adlı programlar aracılığı ile elde edilmiştir. Oluşturulan yapı modellerinde katlar için rijit diyafram kabulü yapılmış ve analiz sonucu elde edilen değerlere bağlı olarak her bir sistem için TDY 97 de belirtilen burulma düzensizliği, ikinci mertebe etkisi ve göreli kat ötelemesi kontrolleri yapılmıştır. Son olarak aynı örnekler kirişler üzerindeki düşey yükler sabit kalırken yapının kat seviyelerindeki master noktalarına etki eden yatay yükler belirli oranda arttırılarak çatlamaların gözönünde bulundurulması ve bulundurulmaması halleri için maksimum rölatif yatay ötelemelerin değişimi incelenmiş ve TDY 97 de belirtilren sınır değerlerin aşıp aşmadığı kontrol edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A STUDY ON THE LIMITATION OF STORY DRIFTS USED IN TDY97 Berkay DİLMAÇ DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr. Cengiz DÜNDAR Year : 2004 Page : 130 Jury : Prof.Dr. Cengiz DÜNDAR : Prof.Dr. A. Kamil TANRIKULU : Asst. Prof. Dr. Seren GÜVEN A study on the limitation of story drifts used in TDY 97 has been carried out and for this purpose six structural models subjected to lateral and vertical loads are analysed by the Sap 2000 and Probina Orion, which are used as the general purpose program to solve structural systems. These reinforced concrete buildings has also been analysed by means of the Crack 10 program, considering the beam and columns in cracked and uncracked states and the control of second order effects and of relative story drift (stated in TDY 97) have been performed as depending on the displacements obtained from results of the lineer and nonlineer analysis. Lastly, for the same structures, while the intensity of uniform loads which exist on the beam elements remain constant, the lateral loads acting at master points at each story levels are increased at the ratio varied from 10% to 100% have been analysed and the variation of relative story drifts have been observed.