Microcontroller based home automation
Mikrodenetleyici tabanlı ev otomasyonu
  1. Tez No: 151898
  2. Yazar: PINAR KARATAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrodenetleyici, Ev Otomasyonu, PLCC, X-10 E, Microcontroller, Home Automation, PLC, X-10
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ MİKRODENETLEYİCİ TABANLI EV OTOMASYONU Pınar KARATAŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK ANABİLİM DALI Danışman : Yrd.Doc.Dr. Murat AKSOY Yıl: 2004, Sayfa : 45 Jüri : Yrd.Doç.Dr. Murat AKSOY : Doç.Dr. Mehmet TÜMAY : Yrd.Doç.Dr. Ergun ERÇELEBİ Bu çalışmada enerji hattını veri iletim ortamı olarak kabul eden PLCC (Power Line Carrier Communication) teknolojisi temel alınarak mikrodenetleyici tabanlı ev otomasyonu uygulaması gerçekleştirilmiştir. Sistem PC'ye bağlı bir adet ana ünite ve bir adet yardımcı üniteden oluşur. Enerji hattı üzerinde iletişim için entegre modem kullanılmıştır. Kullanıcı, bilgisayar üzerinden Visual Basic ile hazırlanmış bir arayüzle istediği üniteyi ve o ünitenin yapmasını istediği işlemi seçebilir. Bu istek RS232 üzerinden ana üniteye gönderilir. Ana ünitedeki mikrodenetleyici kontrol paketlerini modem yardımıyla elektrik hatuna verir. Sürekli hattı gözleyen yardımcı ünitedeki modem kontrol paketlerini hattan alıp mikrodenetleyici ile paketlerin kendine ait olup olmadığım saptar. İlgili ünite paketi işleyerek kullanıcının istediği işlemi gerçekleştirir. Kontrol ünitelerinin birbirleriyle haberleşebilmesi için aynı dili konuşuyor olmaları gerekir. Bu da sistem içinde aynı protokolü kullanmakla sağlanabilir. Bu çalışmada esnek, kolay anlaşılır, ve yaygın olan X10 protokolü tercih edilmiş ve kontrol paketleri bu protokole uygun olarak hazırlanmıştır. Bu çalışmada, elektrik enerji hattını iletişim ortamı olarak kullanarak kontrol için gerekli olan kablolama minimuma indirilmiştir. Kontrol ünitelerinde mikrodenetleyici kullanılarak devre boyutu küçük tutulmuştur. Yardımcı kontrol ünite sayısı artırılarak ve sensörler eklenerek bu çalışmadaki düşük bütçeli ve modüler ev otomasyonu sistemi isteğe bağlı olarak genişletilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS MICROCONTROLLER BASED HOME AUTOMATION Pınar KARATAŞ DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Yrd.Doç.Dr. Murat AKSOY Year: 2004, Pages: 45 Jury : Yrd.Doc.Dr. Murat AKSOY : Doç.Dr. Mehmet TÜMAY : Yrd.Doç.Dr. Ergun ERÇELEBÎ In this study, a microcontroller based home automation system is realized by choosing PLCC (Power Line Carrier Communication) technology that accepts the power line as data transmission medium, as basis. System consists of a master unit connected to PC and a slave unit. Integrated modem is used for transmission process on the power line. User can choose the unit and the function what he/she wants to do by Visual Basic GUI on the computer. This desire is sent to the master unit over RS232. The microcontroller at the master unit sends control packets to the line by the help of the modem. Modem at slave unit that observes the line continuously, receive packets and determine whether packets belong to it or not by microcontroller. Owner of the packet receives the packet and does the function user wants. Control units must use same language to communicate each other. This condition can be obtained by using same protocol in the system. In this study, XI 0 protocol, which is flexible, easy understandable and very common, is preferred and control packets are prepared in accordance with this protocol. In this study, cabling needed for control process is reduced to minimum by using e lectrical 1 ine a s data c ommunication m edium. C ircuit s ize i s k ept s mall b y using microcontroller in control units. The low cost and modular home automation system in this study can be expanded by increasing slave unit number and adding sensors.