Sakkarinkarboksilit asitlerin yeni monomer türevlerinin sentezi
- Tez No: 151930
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BABİR TAĞIYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sülfamidotereftalik asit, N-(karboksifenil)- sülfamidotereftalik asitler, N-(karboksifenil)-sakkarinkarboksilik asitler, Sulfonylamidoterephthalic acid, N-(carboxyphenyl)- sulfonylamidoterephthalic acid, N-(carboxyphenyl)-saccharincarboxylic acid. VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Bu çalışmada, 4-metilbenzoik asitten başlayarak önce 2-sülfoklorür-4- metilbenzoik asit elde edilmiş, sonra bu bileşikten 2-sülfamido-4-metilbenzoik asit, N-(karboksifenil)-sülfamido-4-metilbenzoik asit ve bu bileşiklerin yükseltgenmesinden 2-sülfamidotereftalik ve N-(karboksifenil)-sülfamidotereftalik asitler elde edilmiştir. Elde edilen bileşikler polifosforik asit ortamında siklodehidratasyona uğratılarak, yeni tipli monomerler olan sakkarinkarboksilik asit ve N- (fenilkarboksilik)-sakkarinkarboksilik asitler elde edilmiştir. Çalışmada elde edilen yeni bileşiklerin yapı aydınlatması için mikroanaliz, İR, 'H-NMR, 13C-NMR ve DTA analiz yöntemleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, firstly 2-sulfonylchloride-4-methylbenzoic acid was synthesized from 4-methylbenzoic acid. Later, out of this compound 2-sulfonylamido-4- methylbenzoic acid and N-(carboxyphenyl)-sulfonylamido-4-methylbenzoic acids were obtained. As a result of oxydationing 2-sulfonylamidoterephthalic acid and N- (carboxyphenyl)-sulfonylamidoterephthalic acids were obtained. The synthesized compounds were put into reaction with polyphosphoric acid. Thus saccharin carboxylic and N-(carboxyphenyl)-saccharincarboxylic acids which are the new type monomers were obtained. In order to identify the new compounds synthesized in the study, microanalysis and spectroscopic methods including IR, 'H-NMR, 13C-NMR, and DTA were used.