Aromatik o-sülfokarboksilik asitlerin yeni monomer ve oligomer türevlerinin sentezi
The synthesses of derivations of aromatic o-sulfacarbolic the acids new monomer and oligosen
  1. Tez No: 246361
  2. Yazar: ÖZAY GÜNEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BABİR TAĞİYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sülfamidotereftalik asit, N-(karboksifenil)-sülfmidotereftalik asitler, N-(karboksifenil)-sakkarinkarboksilik asitler, Sulfonylamidoterephthalic acid. N-(carboxyphenyl)- sulfonylamidoterephthalic acid, N-(carboxyphenyl)-saccharincarboxylic acid
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışma p-ksilen'den başlayarak önce 2-sülfoklorür ?p-ksilen elde edilmiş. Sonra bu bileşikten 2-sülfamido-p-ksilen N-(karboksifenil) ?sülfamido ?p-ksilen ve bu bileşiklerin yükseltgenmesinde 2-sülfoamidotereftalik ve N-(karboksifenil)- sülfamidotereftalik asitler elde edilmiştir.Elde edilen bileşikler polifosforik asit ortamında siklodehidratasyona uğratılarak, yeni tipli monomerler olan sakkarinkarboksilik asit ve N-(fenilkarboksilik)-sakkarinkarboksilik asitler elde edilmiştir.Çalışmada elde edilen yeni bileşiklerin yapı aydınlatması için mikroanaliz, IR,1H-NMR,13C-NMR ve DTA analiz yöntemleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study fistly -2sulfonylchloride ?p-xylene was synhesized from p-xylene. Later out of this compound 2-sulfonylamido -p-xylene and N-(carboxyphenly) ? sulfonylamido ?p-xylene were obtained. As a result of oxydationıng 2-sulfonylmidoterephthalic acid and N-(carboxyphenyl) sulfonylamidoterephthalic acid were obtained.The synthesized compounds were put into reaction with polyphosphoric acid Thus saccharin carboxylic and N-(carboxyphenyl)- saccharincarboxylic acids which are the new type monomers were obtainedIn order to identify the new compounds synthesized in the study , microanalysis and spectroscopic methods including IR, 1H-NMR, 13 C-NMR,and DTA were used