Engineering concepts in industrial product design with a case study of bicycle design
Endüstriyel ürün tasarımında mühendislik kavramlarının bisiklet tasarımı üzerinde incelenmesi
- Tez No: 152040
- Danışmanlar: PROF.DR. CAN ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: endüstri ürünleri tasarımı, tasarım kriterleri, tasarım mühendisliği, tasarım metotları, bisiklet, industrial product design, design criteria, engineering design, design methods, bicycle
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Endüstri ürünleri tasarımı, kendi disipliner bilgisini, araştırma ve endüstriyel bağlamda geliştirebilmek amacı ile, mühendisliğin de dahil olduğu pek çok disiplinin öngörü ve metotlarından faydalanır. Bu doğrultuda, diğer disiplinler arasında kendi çalışma alanı içerisindeki yerini güçlendirebilmek amacı ile,“tasarımcı yaklaşımlı”, bilme, düşünme ve hareket etme eylemlerine konsantre olmalıdır. Bu çalışmada, mühendislik disiplininin içerisindeki mühendislik öngörülerinin ve sezgisel olmayan tasarım metotlarının, endüstri ürünleri tasarımı alanında kullanılan sezgisel tasarım metotları içerisindeki yerini ortaya koyabilmek amacı ile; endüstri ürünleri tasarımı alanı ve mühendislik disiplini, kesişme noktaları bağlamında araştırılmıştır. Endüstri ürünleri tasarımına olan yakınlığı sebebiyle mühendislik disiplini tercih edilmiş; bu doğrultuda, endüstri ürünleri tasarımı alanının bazı mühendislik alanları ile birlikte, tasarım problemlerine ve araçlarına yaklaşımlarının karşılaştırılması gösterilmiştir. Ayrıca, mühendislikte kullanılan tasarım metotları ve bunların tasarım aktivitesi sürecindeki avantajları da konunun daha net bir şekilde açıklanabilmesi amacı ile belirlenmiştir. Bu çalışma, tasarım sistemleri alanının bir parçasıdır ve sonuçta, tasarım sürecine ve bilgisine yönelik akılcı yaklaşımların belirlenmesini amaçlanmaktadır. Sonuç olarak; mühendislik disiplininin ve endüstri ürünleri tasarımı alanının tasarım yaklaşımları ve öncelikleri, endüstriyel bir ürün olan bisiklet örneği üzerinde irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Industrial product design, as a field of design discipline, borrows concepts and methods from other disciplines, one of which is engineering, in order to develop its own knowledge in research and industry contexts. In the means of strengthening its place among other disciplines, a concentration on 'designerly' ways of knowing, thinking and acting should be provided. Therefore, in this study, the intersection between industrial product design field and engineering discipline is searched for revealing the engineering concepts and non-intuitive design methods within intuitive design methods used in industrial product design. Engineering design field is stated, since its being close to industrial product design, and a comparison is made between industrial product design and some engineering fields through their approach to design problems and the tools they use. Engineering design methods are stated and their advantages in design activity are revealed. This study is a part of design systems area, with formal approaches to models of design processes and knowledge. Finally, a case study of bicycles is carried out in order to prove the design approaches and the priorities of engineering and industrial product design on a product.