An analytical study of the design potentials in kinetic architecture
Kinetik mimaride tasarım olanaklarının çözümlemeli araştırması
  1. Tez No: 152065
  2. Yazar: KORAY KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ARKON
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: değişim, adapte edilebilir olmak, uyumlu mimarlık, kinetik, kinematic vıı, change, adaptability, responsive architecture, kinetic systems, kinematic
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
oz Bu tez mimaride kinetik strüktürlerin potansiyelleri; ne oldukları, bize nasıl faydalı olabilecekleri ve bizim nasıl tasarlayabileceğimiz ile ilgilidir. Sonucunda, yeni bir kinetik strûktörün tasarım sürecinin yardımıyla, kinematik metotlarının adapte edilebilir mekan organizasyonunun tasarım sürecine uygulanabilirliğini kanıtlamayı hedefler. Tez boyunca kinetik mimarlık olarak adlandırdığımız kinetik strüktür ve adapte edilebilir mekanın tasarım sürecine kinematik sentez metotlarının hangi yollarla katkıda bulunduğu incelenir. Hareketli olma fikri yeni değildir. Buna rağmen, devamlı değişen aktiviteler ve yapı teknolojisindeki gelişmeler sayesinde, hareket kavramı ve bu kavramın pratikteki uygulamaları ancak son yıllarda çokça görülür. Modern toplumun aktivitelerindeki hızlı değişim ve yapı teknolojisindeki gelişmelerin bir sonucu olarak, mimaride hareket kavramının ortaya çıkışırım ön koşulu olan adapte edilebilir mekan ihtiyacı ortaya çıktı. Bu kavramsal dönüşüm yirminci yüzyılın sonlarına doğru gerçekleşti. Yirminci yüzyılın sonlarındaki bu yeni mekan anlayışına en uygun, mimar tasarıma kavramsal ve uygulama alanında giderek daha büyük katkısı olacak olan yeni kavram "harekef'tir. Günümüzde mimaride kinetik biliminden faydalanabilme imkanlarımız geçmiştekinden çok daha ileridedir. Bu tez makine mühendisliğinde çoktandır kullanılan kinematik analiz ve sentez metotlarım açıklar ve mimarideki direkt ve en direkt uygulamalarını inceler. Kinetik biliminin mimariye olan katkısı hala çok yetersizdir, oysa yenilikçi arayışlar için kesin yön ve metotlar önerir. Adapte edilebilir mekan ve kinetik strüktür sistemleri üzerine yapılabilecek çalışmalarda, mekan kalitesinin artırılması amacıyla kinetik strüktürlerin uygulanabilmesi için temel oluşturur. Amaç adapte edilebilir mekanlar tasarlamaktır. Değişen ihtiyaçlara ve şartlara göre hareket ederek fiziksel değişime uğrayabilen kinetik strüktürleri inşa etmemizi sağlayacak bir tasarım metoduna ve adapte edilebilir mekanlara ihtiyacımız vardır. Bu tez adapte edilebilir mekanlar üretmek için kinetik strüktürlerin tasarımında kinematik metotlarının kullanılması gerektiğini savunur. Kinematik metotlarının adapte edilebilir mekan organizasyonunda tasarım sürecine uygulanabilirliğini göstermek için, açık alanları örtmek amacıyla kullanılabilecek esnek malzeme ile örtülmüş yeni bir mimari şemsiye geliştirilmiştir. Bu rnimari şemsiyenin tasarım sürecinde grafik sentez metotları ve performansının vianalizinde Visual Nastran 4D bilgisayar programı kullanılmıştır. Bu program kinematik analiz yapma özelliğine sahiptir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This dissertation is concerned with the potentials of kinetic structures in architecture; what they are, what they can do for us, and how we can go about designing them. Ultimately, it aims at proving the applicability of kinematic methods in the design process of the adaptable space organizations by carrying out a personal design process of a novel kinetic structure. The course of this dissertation explores the ways in which kinematic synthesis methods contribute to the design processes of kinetic structures and adaptable spaces, which we call kinetic architecture. The idea of motion is not new. However, the concept of motion and its practical reflection appear more in end-products because of the dynamic, flexible, and constantly changing activities and developments in building technology. As a result of the rapid change in activities of modern society and developments in building technology, a need of the adaptable space emerged which was the necessary precondition for the rise of the concept of motion in architecture. This conceptual transformation may be dated to the end of the twentieth century. What marks the approach to the design of this new, late twentieth-century conception of space is 'motion', which will now play an increasingly important role both conceptually and in applications of design. Our capability of utilizing kinetics in architecture today can be extended far beyond what has previously been possible. The present dissertation describes kinematic analysis and synthesis methods used so fer in mechanical engineering and explores its direct or in-direct applications into the architectural field. Arguing that the potential of kinetics in architecture remains far from fulfilled, it offers concrete direction and method for innovation. Focusing on responsive spatial adaptability and kinetic structures, it develops a foundation for the application of kinetic structures as a means of enhancing the performance of space. The motivation lies in creating adaptable spaces. There is a need for adaptable spaces and a design method for achieving this by building kinetic structures that can physically convert themselves through kinetics to adapt to the ever-changing requirements and conditions. This thesis proposes the use of kinematic methods in the design process of kinetic structures to create adaptable space organizations. In order to show the applicability of kinematic methods in the design process of the adaptable space organizations, a new type of an architectural umbrella covered by ivflexible material is developed for covering open-air spaces. Graphical synthesis method is used in the design process and the performance of the architectural umbrella is analyzed with Visual Nastran 4D. This is a CAD program capable of kinematic analysis.