Işınlanmış un güvesi Ephestia kuehniella zeller (Lepidoptera:Pyralidae) yumurtalarında yetiştirilen yumurta parazitoidi Trichogramma evanescens westwood (Hymenoptera:Trichogrammatidae)'un bazı biyolojik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of some biological properties of egg parazitoid Trichogramma evanescens westwood (Hymenoptera:Trichogrammatidae) reared on irradiated mediterranean flour moth, Ephestia kuehniella zeller (Lepidoptera:Pyralidae)
- Tez No: 152095
- Danışmanlar: PROF.DR. AYDIN TUNÇBİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: E. kuehniella, T. evanescens, diyapoz, depolama, salıverme, gamma radyasyonu, E. kuehniella, T. evanescens, diapause, storage, release, gamma irradiation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Ill IŞINLANMIŞ UN GÜVESİ, Ephestia kuehniella ZELLER (LEPIDOPTERA: PYRALIDAE), YUMURTALARINDA YETİŞTİRİLEN YUMURTA PARAZİTOİDİ Trichogramma evanescens WESTWOOD (HYMENOPTERA: Trichogrammatidae)'UN BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ ÖZET Bu çalışmada; ışınlanmış un güvesi Ephestia kuehniella Zeller (Lepidoptera: Pyralidae) yumurtalarında yetiştirilen yumurta parazitoidi Trichogramma evanescens Westwood (Hymenoptera: Trichogrammatidae)'un farklı çevre koşullanndaki biyolojik özellikleri incelenmiştir. Çalışmalar süresince E. kuehniella 27±0.5°C, %70±5 bağıl nem ve 14:10 (Aydınlık : Karanlık) saat'lik fotoperiyot içeren yetiştirme odasında, T. evanescens ise 24±0.5°C ve aynı bağıl neme sahip yetiştirme odasında tutulmuştur. E. kuehniella yumurtaları 50-200 Gy arasında değişen dozlarda ışınlanıp farklı sürelerde (0, 1 ve 2 ay) 4°C de depolandığında depolama süresine bağlı olarak parazitleme, ergin çıkışı, eşey oram (D\E) oranı ve ömür uzunluğu gibi özelliklerde sayıca azalmalar gözlenmiştir. Işınlanmış yumurtalar farklı sıcaklıklarda (7, 10 ve 12° C) 30 gün ön-depolamaya tutulduktan sonra 3°C de 50, 100 ve 150 gün muhafaza edilmiş ve diyapoza sıcaklık ve sürenin etkisi araştırılmıştır. Salıverme denemeleri için eşit sayılarda E. kuehniella dişi ve erkek erginleri kullanılmış ve kontrol dışındaki metal ve plastik depolama kaplarına T. evanescens salınmıştır. Denemeler sonunda T. evanescens salman kaplarda ergin çıkışında önemli azalama olmuştur. T. evanescens dişilerinin parazitleme kapasitesi incelendiğinde farklı dozların ve farklı sürelerin parazitlemede etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
IV INVESTIGATION OF SOME BIOLOGICAL PROPERTIES OF EGG PARAZITOID Trichogramma evanescens WESTWOOD (HYMENOPTERA: Trichogrammatidae) REARED ON IRRADIATED MEDITERRANEAN FLOUR MOTH, Ephestia kuehniella ZELLER (LEPIDOPTERA: PYRALIDAE) SUMMARY In this study, we have investigated biological properties of egg parazitoid Trichogramma evanescens Westwood (Hymenoptera: Trichogrammatidae) reared on irradiated Mediterranean Flour Moth, Ephestia kuehniella Zeller (Lepidoptera: Pyralidae) in different environmental conditions. All experiments were undertaken in growth chambers and for E. kuehniella maintained 27±0.5°C, %70±5 r.h and 14:10 (L:D) and for T. evanescens 24±0.5°C % 70±5 r.h and 14:10. When the E. kuehniella eggs were treated with gamma radiation doses between 50-200 Gy and stored different periods (0, 1 and 2 months) at 4°C, parazitation, adult emergence, sex ratio (F\M) and longevity were different between the months. Irradiated eggs were kept in different temperatures (7, 10 and 12° C) for pre-storage and they are stored at 3°C for 50, 100 and 150 days for diapause studies. In this study we have tested the effectiveness of different temperatures and different storage periods on diapause. In releasing study we have used equal numbers of female and male of E. kuehniella adults and we have released T. evanescens into metal and plastic boxes. In the releases boxes adult emergence of E. kuehniella was less when compared to the control boxes. Different doses and different periods were effective to parazitation capacity of T. evanescens.