Ardışık ekstraksiyon yöntemi kullanarak ağır metallerin tarım topraklarında yetişen sebze örnekleri tarafından alınabilirliğinin incelenmesi
Investigation of heavy metal availability by vegetable samples growing in agricultural soils using sequential extraction method
- Tez No: 152096
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞERİFE TOKALIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Modified BCR sequential extraction procedure, vegetable, soil, bioavailability, FAAS, correlation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ARDIŞIK EKSTRAKSİYON YÖNTEMİ KULLANARAK TARIM TOPRAKLARINDA YETİŞEN SEBZE ÖRNEKLERİ TARAFINDAN AĞIR METAL ALINABİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ ÖZET Altınoluk, Çevreyol ve Sahabiye semtlerinde bulunan Kayseri 'nin üç sebze bahçesinden alman 36 adet toprak ve 33 adet sebze (marul, maydanoz, dereotu ve soğan) örneklerindeki ağır metal derişimleri (Cu, Fe, Co, Ni, Cd, Cr, Pb, Zn ve Mn) alevli atomik absorpsiyon spektrometresi (FAAS) ile tayin edildi. Toprak örneklerinin analizinde modifiye edilmiş ardışık ekstraksiyon yöntemi (BCR) kullandı. Yöntemde 1.00 g toprak örneği üzerine ardışık olarak sırasıyla 0,1 1 M CH3COOH, 0,5 M H2NOH. HC1 (pH 1,5), 8,8 M H202 + 1 M CH3COONH4 (pH 2) ve kral suyu (3 HC1 + 1 HNO3) ilave edildi. Sebze örnekleri, HNO3/H2O2 (2:1) yaş kül etme işlemi kullanarak analize hazırlandı. Sebze örneklerinin analizinde kullanılan yöntemin doğruluğunu belirlemek için, aynı çözme işlemini kullanarak standart referans madde (NIST SRM 1573a, Tomato leaves) analiz edildi. Tüm elementler için yüzde geri kazanma verimleri memnunluk verici idi (%87.7-108). Toprak örnekleri için geri kazanma değerleri, BCR işleminin basamaklarının toplamının kral suyu parçalaması sonucuna oranlanarak bulundu. Elementler için gözlenebilme sınırları, modifiye edilmiş BCR işleminin tüm basamakları için 0,02-0,68 ug/mL ve yaş külleme metodu için 0,03-0,35 (ig/mL aralığında elde edildi. Toprakların ilk üç fraksiyonunu içeren ağır metallerin hareketlilik sırası (BCR işleminin Fİ, F2 ve F3 fraksiyonlarının toplamı), Mn>Cd>Cu>Pb>Zn>Cr> Ni>Co>Fe şeklinde idi. Sebzedeki metal ve topraktan ekstrakte edilebilen metal derişimleri arasındaki ilişki metallerin alınabilirliğini değerlendirmek için incelendi. Özellikle birinci ve üçüncü ekstraksiyon basamakları için anlamlı pozitif korelasyon katsayıları elde edildi. Toprak ve sebze örneklerinin toplam ağır metal derişimleri onların sınır değerleri ile karşılaştırıldığında, toprak örneklerinde Pb ve Cd kirliliği, marul, maydanoz ve dereotu örnekleri için Pb, Cd, Co ve Cr; soğan için Pb, Cd ve Co kirliliği gözlenmiştir. Anahtar kelime: Modifiye BCR ardışık ekstraksiyon yöntemi, sebze, toprak, alınabilirlik, FAAS, korelasyon.
Özet (Çeviri)
IV INVESTIGATION OF HEAVY METAL AVAILABILITY BY VEGETABLE SAMPLES GROWING IN AGRICULTURAL SOILS USING SEQUENTIAL EXTRACTION METHOD ABSTRACT The heavy metal concentrations (Cu, Fe, Co, Ni, Cd, Cr, Pb, Zn and Mn) in 36 soils and 33 vegetable samples (lettuce, parsley, dill and onion) taken from three vegetable gardens, existing in Altınoluk, Çevreyol and Sahabiye neighborhoods in Kayseri, were determined by flame atomic absorption spectrometry (FAAS). The modified BCR sequential extraction method was used to analyse the soil samples. In the method used, 0.11 M acetic acid, 0.5 M hydroxylammonium chloride (pH 1.5), 8.8 M hydrogen peroxide + 1 M ammonium acetate (pH 2) and aqua regia were sequentially added to 1.00 g aliquots of the soil sample. The vegetable samples were prepared to analysis using wet ashing procedure by dissolving with the mixture of HNO3/H2O2 (2:1). To estimate the accuracy of the method used in analysis of the vegetable samples, the standard reference material (NIST SRM 1573a, Tomato leaves) was tested using the same dissolution procedure for the vegetable samples. The results of recovery for all the elements were satisfactorily (87.7-108%). For the soil samples, the recovery values were calculated by proportioning the sums of the steps of the BCR procedure to those of the pseudototal digestion. The limits of detection (DL) for the elements were found in the range 0.02 - 0.68 (ig mL“1 for all the extraction stages of the modified BCR procedure and 0.03-0.35 ug mL”1 for the wet digestion method. Heavy metal mobility order (%) including the first three fractions (the sum of Fl, F2 and F3 fractions of the BCR procedure) for the soils were found to be Mn>Cd>Cu>Pb>Zn>Cr> Ni>Co>Fe. The relationship between the vegetable-metal and soil-extractable metal concentrations was examined in order to evaluate the bioavailability of metals, and the meaningful positive correlation coefficients, especially for the first and third extraction steps, were obtained. When the total heavy metal concentrations of the soil and vegetable samples were compared their with typical values, the pollution of Pb and Cd for soil samples, the pollution Pb, Cd, Co ve Cr for lettuce, parsley and dill samples, Pb, Cd and Co for onion were observed.