Determination of trace elements in fogwater by instrumental neutron activation technique
  1. Tez No: 3965
  2. Yazar: MUSTAFA YATIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAMIK K. ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: fvig, Asit Sis, Asit Yağmuru, Sis toplayicisi Dizayni, Nötron Aktivasyon Yöntemi, Eser Elemetler, Atmosferik Kirleticiler, Hava Kirliliği, Dondurup Kurutma Yöntemi vı, Fog, Acid Fog, Acid Rain, Fog Collector Design, Neutron Activation Analysis, Lyophillization, Trace Elements, Atmospheric Pollutants, Air Pollution. iv
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET ALETLİ NÖTRON AKTIVASYON YÖNTEMİ İLE SIS SUYUNDA ESER ELEMENT TAYINI YATIN, MUSTAFA Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof, Dr. Namik K. Âras, Temmuz, 1988 127 sayfa Sis suyundaki eser elementler ön zenginleştirmeden sonra aletli nötron aktivasyon yöntemi ile analis edilmişlerdir. Sis suyu 12.11.1987 tarihinde, Üç farkli sis toplayicisi ile Bursa Uludağ'dan toplanmistir. Numuneleri isinlamak için ITU Nükleer Enerji Enstitüsü' ndeki Triga Mark-II Arastirma reaktörü kullanilmistir. ilgilendiğimiz elementlerin oluşan aktivitelerini kontrol etmek için Ni aki monitörleri kullanilmistir. Numunelerdeki konsantrasyonlari hesaplamak için referans maddesi olarak“orchard leaves”kullanilmistir. Gama isinlari spektrumlarini analis etmek için MicroSÂMPO paket programi kullanilmistir. Kisa isinlanmis numunelerde Na, Cl, Br, Ca, I, V, Mn, Mg ve Al gözlenmiştir. Usun isinlanmis numunelerde ise Na, Br, As, Sb, K, Fe, Zn ve Sc gözlenmiş ve analizleri yapilmistir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF TRACE ELEMENTS IN FOGWATER BY NEUTRON ACTIVATION ANALYSIS TECHNIQUE Mustafa YATIN M.Sc. in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Namik K. Aras May, 1988 127 Pages Trace elements in fog water were analysed by neutron Activation technique after preconcentration by lyophiliaation. Fog water is collected by three different fog collectors on Uludağ on 12.11.1987. Triga Mark- I I Research Reactor, in ITU Nuclear Energy Institute, was used to irradiate the samples. Ni flux monitors were used for short irradiations to correc the activities of the elements interested. Orchard leaves standard reference material was used as standard material in calculating the concentrations. MicroSAMPO gamma line analysis source program was used in both qualitative and quantitative analysis. Na, CI, Br, Ca, I, V, Mn, Mg, Â1 were seen in short irradiated samples. Na, Br, As, Sb, K, Fe, Zn, Sc, were analyzed in long irradiated samples. iii