Kuru meyve güvesi Plodia interpunctella hubner (lepidoptera: Pyralidae)'nın bazı biyolojik özellikleri üzerine gamma radyasyonunun etkileri
Effects of gamma radiation on some biological properties of indian meal moth Plodia interpunctella hubner (lepidoptera: Pyralidae)
  1. Tez No: 152094
  2. Yazar: SEVİL ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDURRAHMAN AYVAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: P. İnterpunctella, gamma radyasyonu, SD50 ve SD99, P. interpunctetta, gamma radiation, SD50 and SD99
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
m KURU MEYVE GÜVESİ Plodîa interpunctella HUBNER (LEPIDÖPTERA: PYRALroAE)'NIN BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE GAMMA RADYASYONUNUN ETKİLERİ ÖZET Bu araştırmada gamma radyasyonunun kuru meyve güvesi Plodia interpunctella (Hübner)'nın bazı biyolojik özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmalar süresince, P. İnterpunctella 27±1°C, %60 bağıl nem ve 14:10 (Aydınlık: Karanlık) saat'lik fotoperyot'a ayarlanmış yetiştirme odasmda yetiştMlmiştir. P. interpunctella' ma yumurta, larva, pupa ve erginleri 50-300 Gy arasında değişen dozlarda ışınlandığında yumurta verimi, larva çıkışı, ergin çıkışı ve ömür uzunluğu doz artışına bağlı olarak azalmıştır. Işınlanan yumurtalardan bütün dozlarda larva çıkışı görülmüşken 200 Gy'lik doz Fi yumurtalarım engellemek için yeterli olmuştur. 100 Gy ve üzeri dozlarda ışınlanan larvalardan oluşan ergin yumurtalarından larva çıkmamıştır. 300 Gy'lik dozda ışınlanmış erkek ve dişi pupalardan oluşan erginlerin yumurtalarından larva çıkışı görülmemiştir. Ergin ışınlamasında 200 Gy ve üzeri dozlarda ışınlanmış erkek ve dişilerin çiftleşmesinden oluşan yumurtalardan larva çıkışı görülmemiş, fakat yalnız erkek erginler ışınlandığında, bütün dozlarda oluşan yumurtalardan larva çıkışı olmuştur. Her iki ebeveyn de ışınlandığında üremedeki azalma, yalnızca bir ebeveyn ışınlandığı durumdaki azalmaya göre daha fazla olmuş ve F2 kuşağının üreme yeteneğinde kısmi iyileşme gözlenmiştir. Işınlanmış evrelerden oluşan erginlerin çoğunluğunu erkekler oluşturmuştur. Probit analizi kullanılarak her bir evre için SD5o ve SD99 değerleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV EFFECTS OF GAMMA RADIATION ON SOME BIOLOGICAL PROPERTIES OF INDIANMEAL MOTH Plodia interpuncteUa HUBNER (LEPIDOPTERA: PYRALBDAE) ABSTRACT In this study we have tested the effects of gamma radiation on some biological properties of Indian Meal Moth Plodia interpunctetta (Hübner) (Lepidoptera: Pyralidae). Egg, larvae, pupae and adult stages of moth were treated with gamma radiation doses between 50-300 Gy. Parameters such as fecundity, emergence, longevity and sex ratio were investigated. All experiments were undertaken in growth chamber and maintained at 27±1°C, %60 r.h. and 14:10 (L:D) h. Data showed that progeny production, larval emergence, adult emergence and longevity decreased with increasing doses in all stages, and sex ratio shifted in favor of males. 200 Gy and above doses were enough to inhibit eggs from Fi adults. When both male and female pupae were irradiated with 300 Gy, adults from this stage produced sterile eggs. Irradiated male and female adults couldn't produce fertile eggs at 200 Gy and above doses. When only male adults were irradiated, larval emergence was observed from eggs at all doses. When only males were irradiated, reproductive performance was more prevalent than both parent irradiations. Recovery of reproductive performance began in the F2 generation. Using probit analysis SD50 and SD99 values were estimated for all satages.