Betonarme düzlem çerçeve kesit tesiri değerlerinin yapay sinir ağı kullanımı ile tahmini
Estimating the reinforcement concrete plane frame's sectional effect values with artifical neural networks
- Tez No: 152097
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FATİH ALTUN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Yapı Analizi, Yapay Sinir Ağları, Düzlem Çerçeve, Deprem, Building Analysis, Artificial Neural Networks, Plane Frame, Earthquake
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 90
Özet
Ill BETONARME DÜZLEM ÇERÇEVE KESİT TESİRİ DEĞERLERİNİN YAPAY SİNİR AĞLARI KULLANIMI İLE TAHMİNİ ÖZET Yapı tasarımı ve analizi İnşaat Mühendisliği disiplininin en önemli konularından birisidir. Yapıya etkiyen yüklerin özelliklerinin ve şiddetlerinin belirli bir duruma getirilmesi, yapının matematiksel modele indirgenmesi ve yapılan bu kabuller doğrultusunda en uygun çözüm yönteminin seçilmesi, yapı güvenliği açısından çok önemlidir. Yapıya etkiyen yüklerin oluşturduğu iç kuvvetleri bulmak için çeşitli yöntemler mevcuttur. Hesaplarda istenilen duyarlık derecesine göre bu yöntemlerden herhangi biri kullanılabilir. Yapay Sinir Ağları bu tür problemleri çözmede çok başarılı olabilen bir model olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapay Sinir Ağlarının öğrenmesi, araştırmacıların dikkatini çeken en önemli özelliğidir. Herhangi bir olay hakkında girdi ve çıktılar arasındaki ilişkiyi, doğrusal olsun veya oltrasm, mevcut örneklerden öğrenerek ağ tarafından daha önce hiç görülmemiş olaylara çözümler üretebilme özelliği Yapay Sinir Ağlarındaki zeki davranışın temelini teşkil eder. Bu çalışmada, betonarme düzlem çerçeve sistemlerde, elverişsiz düşey yükler ve deprem yükleri etkisi sonucu oluşan kesit tesiri değerlerinin, Yapay Sinir Ağı kullanımı ile hesaplanması amaçlanmıştır. Bu amaçla, seçilen düzlem çerçeve sistemler yatay ve düşey yük kombinasyonları ile yüklenmiş ve bu yüklemelerden meydana gelen kesit tesiri değerleri SAP2000 programı kullanımı ile hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçların bir kısmı ile ağ modeli eğitilmiş, diğer kısmı ile de model test edilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen test değerleri ile SAP2000 programı hesap değerleri karşılaştırılmış ve değerlerin yeteri yaklaşıklıkta olduğu görülmüştür. Çalışma ile Yapay Sinir Ağları yönteminin etkin yetenekleri olan bir metot olduğu ve daha kompleks yapı sistemlerinin de bu metot kullanımı ile yaklaşık olarak hesaplanabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ESTIMATING THE REINFORCEMENT CONCRETE PLANE FRAME'S SECTIONAL EFFECT VALUES WITH ARTIFICAL NEURAL NETWORKS ABSTRACT Building design and analysis is one of the most important subjects of the Civil Engineering. Bringing the characteristics and intensities of the loads that effect the building to a certain condition, reducing the building to the most suitable mathematical model and selecting the most appropriate solution method in compliance with these assumptions are very important in view of the safety of the building. There are various methods to find the internal reactions formed by the loads. Any one of these methods can be used according to the sensitivity required in the calculations. Artificial Neural Networks (ANN) appears as a model that can be very successful in solving these kinds of problems.The learning ability of the ANN is the most striking peculiarity appreciated by the researchers. Characteristic of finding solutions by the network to the events, which were never seen by the network before, by learning the relationship between the input and outputs about any event from existing samples, either directly or indirectly, forms the foundation of the intelligent behavior of the ANN. In this study, it was aimed to calculate the cross-section effect values of the reinforced concrete plane frame system that are formed as a result of the vertical loads and earthquake loads. For this purpose, the systems were loaded with horizontal and vertical load combinations and the internal reactions that were caused by these loads were calculated with SAP2000 program. The network was trained by some of the results obtained at the conclusion of the study and the model was tested with other loading configurations. The test values obtained after the study and SAP2000 program values were compared and it has been found out that the values were sufficiently close. From this, the opinion was formed that the ANN is a method having effective capabilities and more complex building systems can also be calculated by the usage of this method.