El-bilek röntgen görüntülerinden kemik yaşı tespitinde esnek hesaplama tekniklerinin kullanımı
Using soft computing techniques on radiological bone age assessment from hand and wrist x-ray images
- Tez No: 152111
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERKAN BEŞDOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kemik yaşı, esnek hesaplama teknikleri, yapay sinir ağları, Bone age, soft computing techniques, artificial neural networks
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
lil EL-BİLEK RÖNTGEN GÖRÜNTÜLERİNDEN KEMİK YAŞI TESPİTİNDE ESNEK HESAPLAMA TEKNİKLERİNİN KULLANIMI ÖZET Bu çalışmada el-bilek röntgen görüntülerinden kemik yaşı tespitinde esnek hesaplama tekniklerinin kullanılmasına yönelik araştırmalar yapılmıştır. Kemik yaşı tespitinde karpal kemikler kullanılmıştır. El ile işaretlenen karpal kemiklerin kenarları yarı- otomatik sisteme giriş olarak verildiğinde sistem kemik yaşını cevap olarak vermektedir. Ayrıca kronolojik yaş ve cinsiyet bilgileri de karpal kemiklerin yanında giriş olarak uygulanarak sonuçlar değerlendirilmiştir. Çalışmada, bir araştırma hastanesinin pediatri polikliniğine başvuran; büyüme-gelişme patolojisi bulunmayan 307 çocuk olguya ait veriler kullanılmıştır. Çalışmanın ilerleyen aşamalarında yapılan uyum testleri ile bu veriler ayıklanmış ve bu verilerden 251 tanesi kullanılarak çalışma sonlandırılmıştır. Kullanılan esnek hesaplama teknikleri başarılı sonuçlar üretmiştir. Günümüzde kemik yaşı tespiti için atlas yöntemi kullanılmaktadır. Bir uzmanın Greuüch - Pyle atlasına göre kemik yaşma karar vermesi şeklinde gerçekleşen atlas yöntemi zaman ve öznellik nedeni ile dezavantajlıdır. Ayrıca Tanner-Whitehouse sistemi de kemik yaşı tespitinde kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yöntem ise hesaplama karmaşıklığından dolayı dezavantajlıdır. Çalışma reel veri kümesi ile gerçekleştirilmesi ve Türk olgular üzerinde kemik yaşı tespitine yönelik yapılan ilk çalışma olması açısından önem. taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
İV USING SOFT COMPUTING TECHNIQUES ON RADIOLOGICAL BONE AGE ASSESSMENT FROM HAND AND WRIST X-RAY IMAGES ABSTRACT In this study researches about the use of soft computing techniques on radiological bone age assessment from hand and wrist x-ray images were done. Carpal bones have been used on bone age assessment. When the manually marked carpal bone edges are given to semi - automated system as inputs, radiological bone age has been taken as the output. In addition to this, chronological age and sex information were applied besides carpal bones and the results were investigated. Data from 307 child subjects who applied to pediatric department of a research hospital and who have not any growth and development pathology have been used in this study. By the fitness tests, this data have been mined and 251 of the data have been used at the end of the study. Accurate results have been obtained with soft computing techniques. Today, atlas method has been used for bone age assessment. Greulich - Pyle Atlas method is subjective and time consuming. Tanner - Whitehouse is another method for bone age assessment but this method is also time consuming because of computational complexity. Real data sets have been used in this study and this study is novel because it is the first research about bone age assessment on Turkish subjects