Biyometrik teknikler ve diş izinden insan kimliklendirme
Biometric techniques and identification from bitemark
  1. Tez No: 152112
  2. Yazar: MEHMET TUÇKANAT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VEYSEL ASLANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Isırık izi, Çember Uydurma, Momentler, Kimiiklendirme, Bitemark, Circle Fitting, Moments, Identification
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
IV BİYOMETRİK TEKNİKLER VE DİŞ İZİNDEN İNSAN KİMLİKLENDİRME ÖZET Bu tez çalışmasında Isırık izlerinde kimiiklendirme yapabilmek için yeni bir yaklaşım sunulmuştur. İki aşamada gerçekleştirilen çalışma, yapay olarak oluşturulan görüntüler ve gerçek ısırık izleri üzerinde test edilmiştir. Öznitelikleri çıkartılan bu görüntüler referans görüntülerin öznitelikleri ile karşılaştırılmıştır. Öznitelik çıkarma algoritması resmin iyileştirilmesi, ikili hale getirilmesi, negatifinin alınması, dişlerin sınıflandırılması ve etiketlendirilmesi, her dişin ağırlık merkezinin bulunması, momentlerin hesabı, ağırlık merkezleri arası mesafeler ile ağırlık merkezlerine göre uydurulan çemberin yarıçapı ile komşu dişler arası mesafelerin oranlarının hesabı adımlarını içermektedir. Straiör ya da köpük olarak nitelendirilen malzeme üzerine insan dişleri kolayca iz bırakabilmektedir. Bu malzemenin esnememesi ve herhangi bir elastikiyetinin olmaması da izierin bozulmasını engellemektedir. Çalışmada gerçek ısırık izleri için bu sebeple strafor kullanılmıştır. Resmin iyileştirilmesi ? için uygulanacak algoritmalar için Delphi dilinde yazılım kodlanmıştır. Geliştirilen yazılım sayesinde ısırık izleri üzerindeki gürültüleri giderilmiştir. Moment hesapları ve diğer öznitelik çıkarma işlemleri için ise Matlab yazılımı kullanılmıştır. Bu tezde Giriş, Tezin maksadı, Tezin içeriği Bölüm l'de, Yaygın kullanılan Biyomcirik sistemler Bölüm 2'de ve Adli Bilimlerde kullanılan ısırık izi metotları Bölüm 3'de sunulmuştur. Bölüm 4 Sayısal Görüntü İşleme Temelleri ve algoritmaları içermektedir. Bölüm 5'te yapılan uygulama sunulmuş ve sonuçlan Bölüm 6'da değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
V BIOMETRIC TECHNIQUES AND IDETIFICATION FROM BÎTEMARK ABSTRACT A new approach for identification from bitemark is presented in this thesis. The work was tested on artificial images and real bitemarks. The extracted features from the images were compared by the reference image's features. The feature extracting algorithm consist of enhancing the image, binarization, taking negative o f the image, classifying teeth, labeling, finding the gravity center of each mark, calculating the moments, and the ratio of the distances between the gravity centers of neighbor teeth's to the radius of the circle that fits for the bitemarks. The human teeth can easily leave mark on the material called strafor. This material is not elastic so the bitemarks are not damaged cause of stretching. A software was coded in Delphi programming language for the algorithms used in enhancing the images. The developed software was mainliy used fur noise reduction. Moment calculations and other feature extraction steps were done by using Matlab software. In this thesis Introduction, Aim and Contents are given Chapter 1. Commonly used biometric techniques are in Chapter 2 and the techniques used in Forensic Odontology are presented in Chapter 3. The basis of Digital Image Processing techniques and the algorithms used in this work is given in Chapter 4. Chapter 5 includes the application and finally chapter 6 concludes the thesis.