Sanatta neşe etiği
- Tez No: 152476
- Danışmanlar: Y.DOÇ. İNCİ EVİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Neşe, etik, ironi, kültür, mizah, absurd, özgürlük, yaratılış, rock müzik, tekrar, gürültü, emprovizasyon, Joy, ethics, culture, irony, humor, absurd, freedom, creation, esence, rock music, repetition, noise, improvisation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasında sanatta 'neşe etiği' bir tavır ve strateji olarak ortaya konulmuştur. İlk bölümde 'neşe' kavramı, sanattaki yeri ve kültür ile bağlantısı felsefi bağlamda ortaya konulmuştur. İkinci bölümde sanatta neşe ile ilgili tavırlardan bazıları ortaya konulmuştur. Bu bağlamda ironi, mizah, sorumsuzluk, absurd, can sıkıntısı ve ciddiyetsizlik kavranılan incelenmiştir. Ortaya konulan bu tavır çerçevesinde sanatçı kimliğinin nasıl şekilleneceği konusundaki tartışmalarda, özgürlük, yaratılış ve öz, Öteki ile ilişki gibi insanın temel varoluşsal sorunlarına değinilmiş, buradan hareketle sanatçının kendi kimliğini nasıl ele alabileceği ortaya konulmuştur. Son bölümde ortaya konan sanatsal tavrın nasıl bir biçeme dönüşebileceği rock müzik bağlanımda tartışılmış; popüler ve ciddi müzik iklemine karşı 'avant-pop' kavramı önerilmiş, tekrar ve yapısal basitlik savunulmuş, gürültü ve emprovizasyonun işlevi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis statement, 'ethics of joy' in art is put forth as an artistic strategy and attitude. In the first section, the concept of 'joy' is studied in relation to culture and art within a philosophical context. Second section deals with artistic attitudes related to the concept of joy. The attitudes are discussed are irony, humor, irresponsibility, absurd and boredom. The discussion on how the identity of the artist will be formed based on these attitudes includes the study of fundamental existential problems such as freedom, creation, essence, relations with the Other. Through this discussion, suggestions are made on how the artist can from his/her own identity. In the last section, the issue of how this attitude can be trnsformed into artistic form is discussed in relation to rock music. The notion of 'avgant-pop' is suggested as an alternative to the dilemma of 'serious' and 'popular' music. Repetition and formal simplicity are defended and the use of noise and emprovisation is discussed.